Алонсо приключва с ендюранс сериите, насочва се към Рали Дакар

24-те часа на Льо Ман следващия месец ще е последното еднюранс състезание за Фернандо Алонсо.

Испанският пилот Фернандо Алонсо ще спре участието си в Световните ендюранс серии след състезанието за 24-те часа на Льо Ман през юни. 37-годишният състезател обяви, че ще "търси нови приключения заедно със семейството на Тойота" в автомобилния свят, като според мнозина той се е насочил към рали надпреварите и по-специално участие в легендарното Рали Дакар през 2020-та година.

Миналата година Алонсо триумфира на 24-те часа на Льо Ман с японския отбор, като по този начин се доближи на само един успех от така наречената "тройна корона" в автомобилните състезания - победи в Гран при на Монако, Льо Ман и Инди 500. Испанецът ще се опита да завърши невероятното постижение по-късно този месец, когато участва в легендарната надпревара в Индианаполис с отбора на Макларън. Ако спечели Инди 500, Алонсо ще се превърне в едва втория човек в историята, постигал "тройната корона" след британеца Греъм Хил.

"За мен бе удоволствие да бъда част от отбора на Тойота Газуу Рейсинг, но тази страница се затваря. Победата в 24-те часа на Льо Ман е един от върховете в кариерата ми. Винаги ще помня победата, която постигнахме заедно миналата година. Сега е добър момент да се насоча към нови предизвикателства, тъй като има много интересни възможности", коментира Алонсо. Испанецът вече е правил тестове за Рали Дакар с отбора на Тойота Хайлукс в Южна Африка и изглежда много вероятно именно това да е следващата му цел.

Фернандо Алонсо е двукратен шампион във Формула 1, като има 32 победи в 312 старта в надпреварата. /БГНЕС