Алкохолът е опасен за хората под 40 години

Според най-мащабното по рода си проучване алкохолът крие значителни рискове за здравето и не носи никакви ползи за младите хора, но някои по-възрастни хора могат да спечелят от пиенето на малки количества, пише "Гардиън“.

Заключението е на авторите на изследването "Глобална тежест на заболяванията" - текущ проект, базиран във Вашингтонския университет в Сиатъл, който предоставя най-изчерпателните данни за причините за болестите и смъртността в света.

Преди четири години в проучване се казваше, че дори случайното пиене е вредно за здравето, и се предлагаше правителствата да съветват хората да се въздържат напълно. Но след нов задълбочен анализ на глобалните данни експертите, които са провели новото проучване, са стигнали до нови заключения. Според тях младите хора са изложени на по-големи рискове за здравето от консумацията на алкохол, отколкото възрастните. Но те добавят, че възрастните над 40 години, които нямат основни заболявания, могат да извлекат ползи от ограничената консумация на алкохол, например малка чаша червено вино на ден, включително за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет.

Техните констатации, публикувани в Lancet, са първите, които отчитат риска от употребата на алкохол по географски региони, възраст, пол и година. Те показват, че глобалните препоръки за консумация на алкохол трябва да се основават на възрастта и местоположението, като най-строги са препоръките за мъжете на възраст 15-39 години, които са изложени на най-голям риск от вредна консумация на алкохол в световен мащаб.

"Нашето послание е просто: младите хора не трябва да пият, но за по-възрастните хора може да е от полза да пият малки количества", казва главният автор д-р Емануела Гакиду, професор по здравни метрични науки в Медицинския факултет на Вашингтонския университет. "Въпреки че може би не е реалистично да се смята, че младите хора ще се въздържат от пиене, ние смятаме, че е важно да се съобщават най-новите доказателства, за да може всеки да взема информирани решения за своето здраве."

Според анализа на навиците за пиене в 204 държави през 2020 г. общо 1,34 милиарда души са консумирали вредни количества алкохол.

Проучването, публикувано в Lancet, установява, че 59% от изпилите вредни количества са на възраст 15-39 години - хора, за които алкохолът не носи ползи за здравето и крие рискове като наранявания, свързани с употребата на алкохол, автомобилни катастрофи, самоубийства или убийства. Три четвърти от пострадалите пиячи са мъже.

Изследователите са разгледали риска от консумацията на алкохол за 22 здравни последици, между които наранявания, сърдечносъдови и ракови заболявания, като са използвали данни за глобалната тежест на заболяванията през 2020 г. Използвайки тази информация, изследователите са успели да изчислят колко алкохол може да изпие човек, преди да поеме прекомерен риск за здравето си в сравнение с човек, който не пие никакъв алкохол. Те установили, че количеството алкохол, което може да се консумира, без да се увеличават рисковете за здравето, се увеличава през целия живот. Изследователите смятат, че стандартна напитка е чаша червено вино от 100 ml с 13% алкохол или кутия или бутилка бира от 375 ml с 3,5% алкохол.

Те установяват, че за мъжете на възраст 15-39 години препоръчителното количество алкохол, преди да "рискуват да загубят здравето си", е само 0,136 стандартна напитка на ден. За жените на същата възраст "теоретичното минимално ниво на излагане на риск" е 0,273 питиета - около една четвърт от стандартно питие на ден.

За възрастни над 40 без никакви основни заболявания пиенето на малко количество алкохол е свързано с някои ползи за здравето, като например намаляване на риска от исхемична болест на сърцето, инсулт и диабет.

Сред хората на възраст 40-64 години безопасните нива на консумация на алкохол варират от около половин стандартна напитка на ден до почти две стандартни напитки. При хората на възраст 65 и повече години рисковете от "загуба на здраве от консумацията на алкохол" се достигат след консумация на малко повече от три стандартни напитки дневно.

Но средно препоръчителната консумация на алкохол за възрастните над 40 години остава ниска, достигайки 1,87 стандартни напитки на ден. След това рисковете за здравето се увеличават с всяко следващо питие, съобщава Lancet.

Отделно изследване, публикувано в списание PLOS Medicine в четвъртък, установи, че консумацията на седем или повече единици алкохол седмично е свързана с по-високи нива на желязо в мозъка. Желязото в мозъка е свързано с болестите на Алцхаймер и Паркинсон и е потенциален механизъм за свързаното с алкохола влошаване на когнитивните способности.

Д-р Ричард Пайпър, главен изпълнителен директор на Alcohol Change UK, заяви: "Научните изследвания на алкохола, проведени в продължение на стотици години, ни казват много ясно, че алкохолът е много вреден за човешкия организъм по множество начини. Досега не бяхме наясно с това и твърде много от нас продължават да пият, сякаш тази революция в познанията ни не се е случила. Ако се грижите за здравето си, далеч най-добрият подход е да не пиете изобщо." /БГНЕС