Алкарас защити титлата си на Индиан Уелс, Швьонтек триумфира при жените

Карлос Алкарас защити титлата си от първия за годината турнир от сериите Мастърс 1000 в Индиан Уелс, след като надви Даниил Медведев със 7-6 (5), 6-1 за около час и 45 минути игра.


Началото на двубоя бе за руснака, който дръпна с 3-0 гейма. Шампионът обаче отвърна на предизвикателството и възстанови паритета, за да се стигне в крайна сметка до тайбрек. В него 20-годишният испанец поведе с 5-2 точки, преди Медведев да изравни за 5-5, но Алкарас имаше последната дума и взе частта със 7-5 точки. Това сякаш обезкуражи представителя на Русия, който допусна ранен пробив на старта на втория сет и нямаше отговор за силната игра на съперника. Алкарас приключи с 23 уинъра и 11 непредизвикани грешки, докато при Медведев балансът бе отрицателен – 11 печеливши удара срещу 14 непредизвикани.

Така Алкарас защити трофея си от миналата година, когато отново Медведев падна жертва на испанеца във финала. Карлос е първият тенисист при мъжете от Новак Джокович през 2016, който защитава титлата си в калифорнийската пустиня. Даниил пък не съумя да събере всички титли от Мастърс 1000 турнирите на твърди кортове в колекцията си, след като вече бе триумфирал в Маями, Канада, Синсинати, Шанхай и Париж.

При дамите, Ига Швьонтек не остави съмнение в доминацията си по време на целия турнир, давайки само четири гейма на Мария Сакари за крайното 6-4, 6-0 след малко над час игра.


Световната номер 1 не загуби нито един сет на турнира, побеждавайки последователно Даниел Колинс, Линда Носкова, Юлия Путинцева, Каролин Возняцки и Марта Костюк. На финала Сакари оказа съпротива на полякинята само в откриващата част, когато успя да върне пробив, но след това допусна нов такъв, което доведе до преднина за Швьонтек. Водачката в световната ранглиста бе безапелационна във втория сет, в който не даде гейм на първата ракета на Гърция.

За Швьонтек това е втора титла в Индиан Уелс след тази през 2022. Любопитно е, че двете се изправиха една срещу друга на финала и в онази година, когато отново полската тенисистка бе по-добра, печелейки с идентичен резултат – 6-4, 6-1. /БГНЕС