Алкарас удари Циципас за втори пореден 1/4-финал на Мастърс 1000

Карлос Алкарас се класира за четвъртфиналите на силния турнир от сериите Мастърс 1000 в Маями, след като надигра Стефанос Циципас в два сета – в отделните части 7-5, 6-3, за около един час и 50 минути игра.

18-годишният талант от Испания изоставаше с 2-5 в откриващия сет, преди да наниже пет последователни гейма на сметката си. Това пречупи до огромна степен съпротивата на петия в света грък, който стартира със загуба на подаването си втората част, а след това инкасира още един брейк, с който Алкарас сложи точка на спора. Тийнейджърът спаси седем от осемте възможности за пробив пред Циципас и ще спори за място на втори пореден полуфинал в турнирите от Мастърс 1000 срещу сърбина Миомир Кецманович, който елиминира шампиона на Индиан Уелс Тейлър Фриц след обрат в три сета.

Карлос Алкарас.

Руснакът Данийл Медведев се приближи на успех от завръщане на върха в мъжкия тенис, след като надигра представителя на домакините Дженсън Бруксби със 7-5, 6-1. Американецът сервираше за сета при 5-4 в своя полза, но се пропука и оттам-насетне Медведев му даде само един гейм. Руският тенисист ще се изправи срещу действащия шампион в Маями Хуберт Хуркач в спор за място на полуфиналите, след като полякът отстрани южноафриканеца Лойд Харис.

Четвъртфиналите в долната половина на схемата противопоставят Яник Синер и Франсиско Черундоло от Аржентина, който дебютира на такава фаза от Мастърс 1000, и Каспер Рууд срещу втория в схемата Александър Зверев.

При дамите, Белинда Бенчич се класира за полуфиналите, след като елиминира 249-та в света австралийка Дария Савил с категоричното 6-1, 6-2 за малко над час игра.

Швейцарката, олимпийска шампионка от Токио и поставена под номер 22 в основната схема, започна с пробив. Тя спаси пет точки за връщане на брейка от Савил, като това я окрили допълнително и до края на частта тя доминира, давайки само един гейм на австралийката. Бенчич започна ударно и във втория сет, печелейки първите четири гейма, преди да загуби за първи път подаването си в срещата. Това не й се отрази и тя удържа преднината си от още един пробив за крайния успех.

В спор за място на финала тя ще играе с японката Наоми Осака, която отстрани представителката на домакините Даниел Колинс с идентичен резултат – 6-2, 6-1.

Наоми Осака.

Очакванията за оспорван сблъсък между двете тенисистки не се оправдаха и Осака даде само три гейма на финалистката на Аустрелиън Оупън. Срещата завърши за по-малко от час игра, а японката реализира общо пет пробива в подаването на американката – два в първия сет и три във втория. Осака приключи с 13 аса, загуби само три точки на първи сервис в целия мач и не се наложи да спасява нито една точка за пробив пред Колинс.

Другият полуфинал при дамите ще бъде определен от сблъсъците между Паула Бадоса и Джесика Пегула, и Петра Квитова срещу световната номер 1 Ига Швьонтек, която е в серия от 14 поредни победи в Тура. /БГНЕС