Алкарас пропуска Аустрелиън Оупън заради травма на крака

Световният номер 1 Карлос Алкарас се оттегли от предстоящия първи за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън поради травма на крака. Шампионът на Ю Ес Оупън не е играл от 4-и ноември насам, когато получи контузия в областта на корема на Мастърса в Париж. Той се надяваше да се възстанови навреме за Откритото на Австралия, но получи нов проблем, който ще го възпрепятства от участие в Мелбърн.

Карлос Алкарас.

"Когато бях в най-добрата си форма по време на предсезонната подготовка, имах малшанса да получа травма, неестествено движение по време на тренировка. Този път става въпрос за мускул на десния крак. Работих толкова усилено, за да бъда в най-добро физическо състояние за Австралия, но за съжаление няма да мога да играя на демонстративния турнир в Койонг или на Аустрелиън Оупън. Трудно е, но трябва да бъда оптимист, да се възстановя и да гледам напред. Ще се видим през 2024, Аустрелиън Оупън", написа испанецът в Туитър.

Контузията на Алкарас означава, че откакто стана водач в световната ранглиста след Откритото на САЩ, той е пропуснал следващите два големи турнира - финалите на ATP и Аустрелиън Оупън. Оттеглянето му ще се отрази сериозно на мъжката схема в Мелбърн. Действащият шампион от надпреварата и номер 2 в света Рафаел Надал ще стане първи поставен. Но световният номер 4 Стефанос Циципас има възможност да влезе сред първите двама поставени, тъй като играе тази седмица в дебютното издание на отборния турнир Юнайтед Къп. Гърция в момента води на Италия с 2-0 победи в полуфинала на съревнованието. Циципас играе с Матео Беретини и при успех ще изпревари третия в ранглистата Каспер Рууд.

Деветкратният шампион на АО Новак Джокович става пети поставен след отсъствието на Алкарас, което означава, че няма да се изправи срещу Надал, Рууд или Циципас до полуфиналите на турнира. В добавка, Рууд, Циципас и Джокович са с шансове да свалят Алкарас от върха в мъжкия тенис след Аустрелиън Оупън. /БГНЕС