Алкарас продължи да пише история на Ю Ес Оупън

Испанецът Карлос Алкарас се превърна в най-младия тенисисти в Оупън ерата, достигнал четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ, след като победи германеца Петер Гойовчик с 5-7, 6-1, 5-7, 6-2, 6-0 в мач от четвъртия кръг на мъжката схема.

Карлос Алкарас

Два дни след като се наложи над третия поставен Стефанос Циципас в тежка петсетова битка, Алкарас отново показа характер, за да навакса на два пъти изоставане и да стигне до успеха след три часа и 26 минути игра. "Изключително развълнуван съм, че съм във втората седмица на турнир от Големия шлем, това е невероятно за мен, сбъдната мечта. Тежко е да играеш такива мачове, пет сета. Не очаквах, че ще достигна четвъртфиналите тук, така че мисля, че се представям много добре", сподели след победата Алкарас, който завърши мача с 35 печеливши удара и 45 непредизвикани грешки, 39 по-малко от съперника си.

За място на полуфиналите Алкарас ще спори с канадеца Феликс Оже-Алиасим, който се превърна в най-младия тенисисти, достигнал два поредни четвъртфинала в Големия шлем от Хуан Мартин Дел Потро през 2009 година насам, след като победи местния фаворит Франсис Тиафо с 4-6, 6-2, 7-6(6), 6-4. 21-годишният Оже-Алиасим, чийто треньор от тази година е чичото на Рафаел Надал Тони, заби 24 аса и спечели 83 процента от точките на първи сервис, но реализира едва три пробива от 15 възможности.

За четвъртфиналите се класира още вторият поставен Днаийл Медведев, който победи британеца Дан Еванс с 6-3, 6-4, 6-3 и продължава да няма загубен сет от началото на турнира. В следващия си мач руснакът ще срещне голямата изненада в Ню Йорк тази година Ботик ван де Зандшулп от Нидерландия, който надви номер 11 в схемата Диего Шварцман с 6-3, 6-4, 5-7, 5-7, 6-1. 117-ят в света нидерландец започна участието си от квалификациите и в предишните си шест мача загуби първия сет, преди да стигне до успеха.

При жените в долната половина на схемата Елина Свитолина ще играе с Лейла Фернандес, а Барбора Крейчикова ще се изправи срещу Арина Сабаленка. /БГНЕС