Албин Курти пред БГНЕС: „Велика Сърбия“ заплашва Балканите по примера на Милошевич и Путин

"Ние сме застрашени, защото Белград не се дистанцира от престъпленията на Слободан Милошевич през 90-те години, нито от днешните престъпления на Путин. Тази обвързаност на Белград с тъмното му минало и едновременно с Кремъл прави ситуацията в Западните Балкани нестабилна."


Това каза в ексклузивно интервю за БГНЕС министър-председателят на Косово Албин Курти.

„През XX век Югославия е създадена и разрушена с една и съща цел - създаването на Велика Сърбия. Тя не успя, но сега официален Белград е недоволен от резултата, който предизвика, и в същото време изпитва носталгия по миналото, което всъщност не е имал“, каза Курти.

Премиерът подчерта, че държавата Косово „става все по-силна в социално-икономически, демократичен и свързан със сигурността аспект“, което кара Белград да се притеснява.

„Ето защо те засилват пречките пред нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия, които трябва да бъдат добросъседски отношения според европейския модел на взаимно признаване“, подчерта Албин Курти.

На въпрос на БГНЕС какво могат да направят Прищина и София, за да спрат копието на „Руски свят“ на Балканите - Сръбски свят и подценява ли Западът отново сръбския шовинизъм, Курти отговори:


„Сръбският свят е идея, която се основава на предпоставката, че сърбите не могат да бъдат малцинство никъде. Други могат да бъдат малцинства - хървати, бошняци, албанци, българи, ние можем да бъдем малцинство в някоя друга държава, така да се каже, но сърбите не могат да бъдат малцинство. Мисля, че това е антиевропейска позиция срещу демокрацията, правата на човека, върховенството на закона и политическия плурализъм. Това, което трябва да направим, е да засилим двустранното си сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО, което предполага политики, основаващи се на ценности, но в същото време включващи интерес за благосъстоянието на всички хора. Вярвам, че решението е повече сътрудничество и повече Европа в нашия регион.“

Попитан дали вижда прилики между политическия дискурс в Скопие и Белград и искрено ли е желанието на двете държави за влизане в ЕС и спиране на руското влияние, косовският премиер поясни:

„Северна Македония е съседна за нас държава, те ни признават и имаме приятелски и добросъседски взаимоотношения. Ние напълно подкрепяме протокола от второто заседание на съвместната междуправителствена комисия между Северна Македония и България. Скопие е част от НАТО и това прави страната по-сигурна и всичките наши взаимоотношения добри. Аз съм оптимист за бъдещето, че ще има конституционни промени и всичките страни от региона ще влязат в ЕС. Разбира се, тези които искат. Това го казвам, защото в Северна Македония мнозинството иска да бъде в ЕС, но това не важи за Сърбия. Там само 24% от обществото иска да бъде в ЕС.“

Курти посочи, че в Косово има 135 инвеститори от България в сектори като транспорт, туризъм и други.

„Трябва да увеличим търговските си отношения. От друга страна трябва да работим повече в областта на отбраната. Има 142 български офицери и войници, които участват в КФОР. Имаме прекрасни взаимоотношения с тях. Министърът на отбраната на Косово ще дойде в София през месец юни да подпише споразумение с българския си колега. В областта на образуванието, културата, търговията можем да направим повече. Едно от нещата, които ще направим е увеличение на бизнес срещите между Косово-България. Коридор 8 също трябва да е част от това. Всички страни, които обичат ЕС и НАТО в региона трябва да бъдат свързани“, добави министър-председателят на Косово. /БГНЕС