Албански професор: Българите са ни приятели, поведението на Рама е абсурдно

Острата критика на албанския премиер Еди Рама на Бледския стратегически форум срещу България е абсурдна. Това заяви университетският професор Блерим Латифи.

Професор Латифи смята, че Рама, вместо да отдели перспективата за интеграция на Албания в ЕС от гледната точка на бившите югославски републики, се потопява още по-дълбоко в мръсното им блато.

„Албанците нямат никакъв проблем с българите. Напротив, след хърватите те са най-приятелският народ на албанците на Балканите. Това, което Рама направи за Македония в Словения, македонският премиер никога не би направил за Албания“, написа Латифи в профила си във Facebook.

Точно обратното, той твърди, че македонското правителство е използвало всички средства за денационализация на албанците, изключвайки само етническо прочистване, което не могат да направят, иначе не биха се въздържали и от това.

„Целият свят знае, че всичко, което се нарича история, език и култура на македонските славяни, по същество е кражба на българското наследство, и че македонският народ е конюнктурна проекция на Тито. Титовата Югославия е мъртва и Балканите никога няма да се успокоят, докато не забравят цялото му наследство“, пише Латифи, цитиран от Zoom.mk.

БГНЕС припомня, че по време на форума в Блед вчера Еди Рама се обърна към президента Румен Радев с думите: Бъдете балканци, а не прекалено чисти европейци и дайте път за преговори./БГНЕС