Актьори с подписка пред Народния театър в подкрепа на режисьора Морфов

Актьори от Народния театър „Иван Вазов” подеха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов. Причината е скандалът, който тресе първата ни сцена вече повече от месец – надраската от Морфов врата на PR-а Велислава Кръстева, последвалата оставка на драматурга Захари Карабашлиев и депозирането на такава от страна на Явор Гърдев, предаде репортер на БГНЕС.

актьорът Валери Йорданов

Искам да покажа несъгласието си с определени политики, които нахлуха в театъра, където нямат място, заяви пред БГНЕС актьорът Валери Йорданов, който е организатор на подписката в подкрепа на главния режисьор на Народния театър.

Йорданов обясни, че неговата идея за подписка се е появила вчера. „Вече искам да употребя и използвам всички законни средства, за да обърна внимание, че не е редно това, което се случва”, отбеляза той.

Актьорът определи решението си като емоционално. „Срещам подкрепа в хората. Виждам, че все пак българинът малко от малко започна да се отърсва от страховете да изкаже мнението си и да напише в името си”, каза още Йорданов.

Той посочи, че очакват подписка от Пловдив със стотици гласове, но освен оттам очакват подкрепа и от други градове.

БГНЕС припомня, че в следствие на скандала между главния режисьор Александър Морфов и шефа на PR-отдела Велислава Кръстева, служебният министър на културата Велислав Минеков разпореди пълна проверка на първата сцена.

В „сагата” се намеси и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който коментира: „Депесарят няма ли право на работа? 350 000 души гласуват за ДПС. Какво да ги правим - да ги изселим на Марс, на Юпитер? Г-жа Кръстева не е в нарушение на законите, напротив”.

Директорът на Народния театър Васил Василев беше изслушан и в парламента. Там той заяви, че има сътресения в театъра, но това не означава масови оставки. /БГНЕС