Акад. Георги Марков: БСП е в криза и се вклинява в други партии

Независимо как ще наречем събитието на 9 септември 1944 г. – преврат, поврат, въстание, революция – това е една дата, която променя съдбата на българския народ.

Всичко се променя изкорен в обществото и държавата. Всичко, което е преди 9 септември се отрича, наказва и унищожава, унищожен е всеки опит за опозиция. Създава се една нова обществено-политическа и икономическа система, която за 45 години успя да се наложи.

10 ноември 1989 г. започна от пленума на ЦК на БКП в Бояна, а не започна с митинга на опозицията на 18 ноември на площад „Св. Александър Невски“. Самата партия извърши преврата срещу Тодор Живков и след това промени системата. През юни 1989 г. бях в Будапеща, унгарците погребваха останките на водача на унгарската революция през 1956 г. Имре Наги. Цяла Будапеща беше излязла по улиците.

При нас имаше Клуб за гласност и перестройка. Забележете името за перестройка, осъществявана от съветския лидер Михаил Горбачов, който неотдавна се спомина без държавно погребение. Нашата опозиция започна от хора свързани с БКП. Имаме дори Център за изследване на демокрацията, който беше основан веднага след 10 ноември с помощта на посолството на САЩ. В същото време закриха Института по история на БКП и от него някои колеги се преместиха в Центъра и други неправителствени организации, като Огнян Шентов и Евгений Дайнов. Бившите комунисти станаха най-яростните антикомунисти.

В БКП членуваха 1 милион души при малко под 9 милиона души население. Тази партия имаше влияние в обществото. То продължи и след 10 ноември и продължи твърде дълго, защото главният идеолог на прехода Андрей Луканов се надяваше да превърне политическата власт в икономическа и след това отново икономическата да трансформира в политическа. Той сам заявяваше, че назначава бивши комунисти за капиталисти. Голяма част от тях казаха стига толкова: ние ще ставаме предприемачи и бизнесмени. В крайна сметка Луканов беше убит като куче на 2 октомври 1996 г. пред дома му на улица „Латинка“ №15. Това не трябва да се забравя. Ние говорим за румънския диктатор Николае Чаушеску, който го съди някакъв измислен военен съд, а Луканов го застреляха без съд и присъда.

БСП днес е в криза и все по-малко печели на изборите, но пък се вклинява в други партии, които също са свързани с нея и израснаха от нея. /БГНЕС

-------------

Акад. Георги Марков, историк. Анализът е направен специално за БГНЕС.