Акад. Денков: Партньорите ни очакват успешна ротация

„Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет. Това трябва да стане бързо и да бъде общо усилие“. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, след като се завърна от Мюнхенската конференция по сигурността, предаде репортер на БГНЕС.

Денков заяви, че в САЩ има силна подкрепа за Украйна. „Споровете, които виждаме по медиите не отразяват желанието нито на демократите, нито на републиканците в Конгреса и Сената бързо да намерят решение. То може да се забави, но има единно мнение, че трябва да се помогне на Украйна“, каза той.

Премиерът заяви, че помощта трябва да дойде бързо. „И в Европа, и в САЩ основно се обсъжда как най-бързо да се помогне на Украйна, за да могат да се укрепят нейните отбранителни възможности днес“, добави той.

По отношение на България е отбелязана нейната важност като държава на Източния фланг на НАТО и черноморска страна.

„Процесът на ротация привлича много внимание и как ще се реализира“, заяви Денков. Той отново повтори, че ротацията има смисъл, ако се изпълнява управленската програма. Премиерът заяви, че няма нищо ново по темата за ротацията, защото през последните два дни заедно с Мария Габриел са направили в Мюнхен срещи с чуждестранните ръководители на делегации.

Акад. Денков смята, че трябва да се намери решение приемливо и за двете страни във връзка с това кой ще оглави МВнР. „Трябва да има контакт с външните партньори. Този контакт и ротацията могат да станат най-лесно, ако просто си сменим местата с Габриел”, каза Денков. „Предстои разговорът защо това е проблем за другата страна“, добави той.

Акад. Денков заяви, че ще подаде оставка на 6 март и няма никаква драма тук. „Правителството ще продължи да работи в оставка, това е нормална процедура“, каза той. /БГНЕС