"Airbus" нае половината от планираните служители за 2023 г.

„Airbus“ е наел повече от половината от 13 000-те нови служители, които планира да назначи през 2023 г., въпреки недостига на работна ръка в авиацията в световен мащаб, съобщи „National”. В световен мащаб производителите на самолети се опитват да увеличат производството си, за да отговорят на по-голямото търсене на самолети.


До момента европейската компания е наела над 7000 души от общо 13 000 позиции, които иска да запълни тази година, се казва в изявление на Airbus.

Повечето от новонаетите служители са в основните производствени обекти на самолетостроителя, като основните видове работни места включват производство, инженерство, цифрови технологии и киберпространство, заяви Airbus.

От тези нови служители 29% са на възраст под 28 години, а 26% от новонаетите са жени.

"Щастливи сме да видим, че Airbus остава привлекателен въпреки предизвикателствата на пазара на труда. Усилията ни за набиране на персонал се отплащат и ще продължат да подпомагат разрастването на производството и трансформацията на компанията", заяви Тиери Барил, главен директор "Човешки ресурси и работни места" в Airbus.

"Фокусирани сме върху привличането, обучението и развитието на най-добрите разнообразни таланти в нашата компания, които да ни помогнат да оформим бъдещето на устойчивата аерокосмическа индустрия."

Производителите на самолети и доставчиците на аерокосмическа техника се борят с недостига на работна ръка в световен мащаб. Това усложнява плановете им да увеличат производството на самолети, за да отговорят на търсенето на авиокомпаниите за самолети на фона на нарастващото търсене на пътувания.

По време на авиоизложението в Париж тази седмица авиокомпаниите се надпреварваха да търсят така желаните слотове за нови самолети на фона на дългото изоставане на производителите.

БГНЕС припомня, че в понеделник индийската нискотарифна авиокомпания „IndiGo“ направи най-голямата досега поръчка на самолети по брой, като сключи сделка за 500 самолета Airbus.

Във вторник конкурентната „Air India“ потвърди поръчката за 470 самолета Airbus и Boeing.

Airbus заяви, че една трета от общия брой нови работни места ще бъдат насочени към току-що завършили студенти.

През 2023 г. Airbus ще разшири академичните си партньорства с 42 бизнес училища и университети по целия свят, съобщи компанията.

"Тези партньорства ще насърчат потенциалните синергии във въздушния сектор, които ще помогнат за развитието на следващото поколение специалисти в областта на аеронавтиката", заявиха от компанията.

Понастоящем в Airbus работят повече от 134 000 души в рамките на нейните предприятия в световен мащаб.

Авиационната индустрия ще трябва да наеме 1,3 млн. специалисти до 2032 г., за да се справи с очаквания ръст на пазарите на търговски и частни пътувания, заяви канадската компания за авиационно обучение CAE в доклад.

Сегментът на търговската авиация ще трябва да наеме и обучи приблизително 1,18 млн. работници, за да запълни свободните работни места, заяви CAE в свой. /БГНЕС

Тагове: