Агенциите на ООН ограничават операциите си в Газа заради липса на гориво

Агенциите за помощ на ООН съобщават, че са започнали да намаляват значително операциите си в ивицата Газа, тъй като почти са изчерпали запасите си от гориво.


Малки количества гориво, извлечени от наличните запаси, се използват за поддържане на водоснабдяването в южната част на страната, където стотици хиляди хора се крият от израелските удари.

Те обаче ще свършат на 26 октомври.

Агенциите съобщават, че са намалили помощта си за претоварените болници и пекарни, които изхранват разселените.

"Това, което наблюдаваме в ивицата Газа, е безпрецедентно", заяви пред Би Би Си Жулиета Тума от агенцията на ООН за палестинските бежанци "UNRWA".

"Два милиона души са задушени. Газа се задушава с много, много малко помощ, която идва отвън".

Израел започна бомбардировките си в Газа, прекъсна електричеството и повечето вода и спря вноса на храни, горива и други стоки в отговор на трансграничната атака на „Хамас“ на 7 октомври, при която бяха убити най-малко 1400 души, а 224 бяха взети за заложници.

Ръководеното от терористичната организация министерство на здравеопазването на Газа твърди, че оттогава в анклава са убити повече от 7000 души и че здравната система е пред пълен колапс, като една трета от болниците не функционират, а останалите лекуват само спешни случаи.

От 21 октомври насам през граничния пункт Рафах от Египет са преминали най-малко 74 камиона с храна, вода и медикаменти, което Тума нарече "капка в морето от огромни нужди". Преди началото на войната всеки ден в Газа бяха допускани около 500 камиона.


Тума заяви, че UNRWA се нуждае от спешна доставка на гориво, за да може да продължи да служи като спасителна линия за 629 000 разселени хора, които намират убежище в нейните съоръжения. Повечето от тях са избягали от домовете си в северната част на Газа, след като израелските военни са им казали да напуснат заради собствената си безопасност.

"Ние сме най-голямата хуманитарна организация и сме на ръба на спирането на операциите. Забранява ни се да изпълняваме мандата, който ни беше поверен от Общото събрание на ООН. Единственото, което искаме, е да можем да си вършим работата", добави тя.

Израел отказва да разреши доставките на гориво, тъй като твърди, че то може да бъде използвано за военни цели от „Хамас“, която той класифицира като терористична организация - както и Великобритания, САЩ и други сили.

Израелският военен говорител подполковник Джонатан Конрикус заяви във видео брифинг в „X“, че "не искаме болниците или цялата Газа да останат без гориво".

Той обаче посъветва UNRWA да поиска от „Хамас“ да предаде част от стотиците хиляди литри гориво, които според военните се съхраняват в дузина цистерни близо до границата с Египет.

"Има достатъчно за много дни, за да работят болниците и водните помпи", добави той. "Само че приоритетите са различни. „Хамас“ предпочита да разполага с цялото гориво за своите бойни способности, оставяйки цивилните граждани без него."

Помолен да коментира твърдението, регионалният хуманитарен ръководител на ООН Лин Хейстингс заяви пред Би Би Си: "Не разполагаме с информация за наличие на друго гориво, до което Хамас да има достъп."

"Знам, че израелците са обезпокоени от това, и то съвсем основателно. Това е нещо, което се опитваме да решим заедно с израелците, за да можем да внесем достатъчно гориво за хуманитарните операции."


Хейстингс предупреди, че без гориво за резервните си генератори болниците в Газа вече няма да могат да се грижат за около 1000 пациенти, получаващи лечение с бъбречна диализа, 130 недоносени бебета в инкубатори и пациенти с интензивни грижи на апаратура за изкуствено дишане.

По думите ѝ станциите за обезсоляване и изпомпване на вода в Газа също ще престанат да функционират.

"В момента има много, много малко чиста питейна вода, което означава, че хората прибягват до пиене на мръсна или солена вода, или и двете.Това означава също, че канализационната система е блокирана, защото няма електричество за изпомпване на отпадните води в морето. Очакваме в най-скоро време улиците да бъдат препълнени с отпадни води", твърди Хейстингс.

В отделно изявление тя се оплака също, че израелските военни продължават да предупреждават хората в град Газа да се евакуират, когато няма къде да отидат или не могат да се придвижат.

"Когато пътищата за евакуация са бомбардирани, когато хората на север и на юг са въвлечени във военните действия, когато липсват основни неща за оцеляване и когато няма гаранции за завръщане, хората са оставени само пред невъзможни избори", предупреди тя.

В изявление от четвъртък Израелските отбранителни сили обвиниха „Хамас“, че използва цивилни граждани като жив щит и им пречи да се евакуират на юг.

"Както сме виждали в миналото, те използват различни методи, включително блокиране на пътища", се казва в изявлението./БГНЕС