Агенцията на ООН за бежанците представя плана за 2023 г.

Представителят на ВКБООН, Агенцията на ООН за бежанците в България - Седа Кузуджу, ще представи днес компонента на организацията по плана за 2023 г. На 16 февруари, 18 партньори в София – ООН и хуманитарни организации – отправиха призив за набиране на 43,4 милиона щатски долара, за да помогнат на българското правителство да осигури жизненоважна подкрепа за до 200 000 бежанци от Украйна в България.

Кузуджу ще акцентира върху апела на ВКБООН за бежанците от Украйна и отговорът на международната организация и общи финансови нужди от 19,4 милиона щатски долара.

Срещата с медиите ще се проведе на английски език с предоставен превод в залата.

През 2023 г. действията на ВКБООН ще са насочени към поддържането и по-нататъшното развитие на благоприятната среда за закрила и решения за украинските бежанци в България. ВКБООН ще насърчава включването на бежанци в дългосрочните решения, които взима и ръководи правителството в рамките на стратегиите на държавата и местните власти.

ВКБООН ще подкрепя бежанци от Украйна, като работи с правителството за осигуряване на безопасен и безпрепятствен достъп до територията на България и временна закрила. ВКБООН ще засили застъпническата си дейност, изграждането на капацитет, споделянето на информация, повишаването на осведомеността и предоставянето на техническа подкрепа в рамките на ролята си на координатор, с което ще улеснява включването на бежанците в националните механизми и политики за социална закрила, с цел осигуряването на пълен достъп до права и услуги.

За да насърчава дългосрочното интегриране в българското общество, ВКБООН все повече ще насочва вниманието си към преминаването от помощ в извънредна ситуация към улесняване на социалноикономическото интегриране на бежанците от Украйна в приемащите общности. Приоритетът на ВКБООН ще бъде засилването на самостоятелността на бежанците и способността им да си осигуряват доходи чрез трудова заетост, професионално обучение, предприемачество и финансови услуги, както и индивидуално и колективно застъпничество и подкрепа за бежанците, за да имат ефективен достъп до съществуващите институционални механизми за подкрепа. /БГНЕС

Тагове: