АФП: Турската криза превръща книгите в изчезващ лукс

Първото издание на любимата си колекция на Томас Ман турската докторантка Гюлфер Улас си купува за 33 лири. Месеци по-късно тя открива, че вторият тираж на същия двутомник се продава в книжарницата ѝ в Истанбул за 70 лири (около 6 долара по последния обменен курс).

Скокът е пример за изтощителната непредсказуемост на бушуващата икономическа криза в Турция върху почти всички аспекти на ежедневието - от пазаруването до образованието и културата. Издателите се опасяват, че това може да унищожи и една индустрия, която предоставя рядък глас на разнообразието в страна, в която повечето медии се подчиняват на социално-консервативното правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Аз съм докторант по международни отношения, така че ми се налага да чета много. Харча почти 1000 лири месечно за книгите от моя списък за четене, въпреки че ги свалям и от интернет", казва Улас. "Цените на книгите растат главоломно."

"Основните потребности над книгите"

Турската книжна индустрия - почти изцяло зависима от вноса на хартия - посочва един от недостатъците на икономическия експеримент, който Ердоган разгърна върху 84-милионната си нация през последните няколко месеца.

Ердоган пренебрегна наръчника с икономически правила, като организира рязко намаляване на лихвените проценти в опит да намали хронично растящите потребителски цени. Икономистите се затрудняват да си спомнят кога за последен път голяма държава е правила подобно нещо, тъй като по всеобщо мнение евтиното кредитиране предизвиква инфлация, а не я лекува.

Опасенията на турците от по-нататъшно намаляване на покупателната им способност предизвикаха рязко увеличение на покупките на злато и долари, което за няколко седмици погълна почти половината от стойността на лирата.

Ускоряващите се загуби принудиха Ердоган миналата седмица да обяви нови мерки за подкрепа на валутата - подкрепени от предполагаеми тежки интервенции върху валутния курс, които успяха да заличат голяма част от спада. Малцина икономисти смятат това за дългосрочно решение. Сега лирата редовно печели или губи по пет процента от стойността си на ден.

Собственикът на издателство "Kirmizi Kedi" Халук Хепкон се опасява, че цялата тази несигурност "ще принуди хората да дадат приоритет на покупките на стоки от първа необходимост и да оставят настрана купуването на книги".

"Издавате книга и да речем, че тя стане хит и струва 30 лири. След седмица излиза второ издание и цената се покачва на 35 лири", казва Хепкон пред АФП. "След това за третото или четвъртото отпечатване само Бог знае колко ще струва."

"Плащане на цената"

Последното официално годишно отчитане на инфлацията в Турция в началото на декември възлиза на 21% - цифра, която според опозиционните партии се занижава от държавата. Почти сигурно е, че следващият доклад на 3 януари ще покаже голям скок, тъй като сривът на лирата доведе до увеличаване на цените на вносните енергийни ресурси и суровини, като например тези, необходими за производството на хартия.

Професорът по приложна икономика Стив Ханке от университета "Джонс Хопкинс" изчислява, че понастоящем годишната инфлация в Турция е над 80%.

Председателят на Турската асоциация на издателите Кенан Коджатурк заяви, че смущенията в световната верига за доставки, причинени от пандемията от коронавирус, са допринесли за проблемите на неговата индустрия, като са повишили цената на неизбелената целулоза. Турция внася суровината, тъй като собствените ѝ хартиени фабрики са приватизирани, а след това до голяма степен затворени.

"Само две от тях продължават да произвеждат, докато машините на останалите са продадени за скрап, а имотите им са продадени", казва Коджатурк. "Турция плаща цената за това, че не разглежда хартията като стратегически актив."

"Съпротива"

Издателите вече се опитват да минимизират рисковете, като планират да пуснат в печат по-малко книги през следващата година.

Издателство "Hereti" заявява, че няма да отпечата някои книги "поради повишаването на обменния курс и извънредното увеличение на разходите за хартия".

Главният редактор на издателство "Aras" Робер Копташ заяви, че е притеснен, тъй като печатниците представляват глас на идеологическа "съпротива" в Турция.

"Почти цялата преса говори в един глас, а университетите са заглушени", каза Копташ. "Но културата е също толкова важна, колкото и храната, а може би и повече, като се има предвид, че има нужда от образовани хора, за да се справим с икономическите проблеми", добави Хепкон.

Запалени читатели като Ибрахим Озкай казват, че кризата вече им пречи да купуват любимите си книги за приятели.

"Казаха ми, че книгата, която искам, сега струва 38 лири. Бях я купил за 24 лири", казва Озкай. "Казват, че това се дължи на липсата на хартия на пазара, което не ме учудва. Всичко в Турция вече се внася", гневи се той. /АФП