АФП: Партиите на протеста заплашват властта на Борисов

Българският министър-председател Бойко Борисов ще има затруднения да се задържи на власт, след днешната сравнително висока избирателна активност, която вкарва в парламента партии, оглавили протестите през лятото и обявили се срещу борбата с корупцията в страната. Това се казва в анализ на агенция Франс прес.

Екзит половете прогнозират неговата десноцентристка партия ГЕРБ да остане най-голямата партия в парламента, но само с около 25% от гласовете, в сравнение с 33,5%, които спечели преди четири години.

Опозиционната социалистическа партия и новата партия против статуквото „Има такъв народ”, основана от певец, се съревновават помежду си за второто място, а други две протестни партии, които отхвърлят управлението на Борисов, също се очаква да влязат в парламента.

След десетилетие на доминиране в българската политика Борисов има малко естествени коалиционни партньори.

Не могат да бъдат изключени седмици на преговори или дори поредни извънредни парламентарни избори, което означава, че България - най-бедната членка на Европейския съюз, може да има затруднения да използва отделените от ЕС 750 милиарда евро фондове за възстановяване от пандемията от коронавирус в ЕС.

Бивш пожарникар и бодигард, Борисов, 61-годишен, се опита да докаже успехите си в модернизирането на скърцащата инфраструктура на България в сдържана кампания, след като миналата година популярността му беше подкопана от масови митинги срещу корупцията и властта на олигарсите.

„Виждаме очертанията на една нова България, където Борисов може да продължи да печели избори със своите огромни административни и финансови ресурси, но не може да задържи властта“, каза Христо Иванов, лидер на партията „Демократична България“, участваща в протестите през миналата година.

Опциите за изграждане на коалиция пред партията на Борисов се стесняват от появата на анти-истеблишмънтската партия „Има такъв народ” на популярния телевизионен водещ и шоумен Слави Трифонов. Социолозите от Gallup International го поставиха на второ място пред социалистите – традиционната опозиция на Борисов в парламента.

54-годишният Трифонов, чиито концерти, изпълнени с патриотични песни, привличат хиляди, отхвърли управлението и коалиции както с ГЕРБ, така и със социалистите.

Демократична България, една от най-водещите извънпарламентарни сили в масовите протести миналото лято, спечели около 10-11%, сочат проучванията. Поредната протестна партия, „Изправи се! Мутри вън!” също ще влезе в новия парламент.

Протестиращите през миналото лято по площадите в България обвиниха Борисов, че е ухажвал местните олигарси и е насочил помощта от ЕС към бизнеси, близки до ГЕРБ – нещо, което той отрича.

България се определя като най-корумпираната държава-членка на ЕС според Transparency International. Неотдавнашен доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека подчерта сериозните проблеми с независимостта на съдебната система и свободата на медиите в страната. /БГНЕС