АФП: Над 6 милиона са починалите от Covid-19

От началото на пандемията в света от Covid-19 са починали над 6 милиона души, сочи справка от официални източници, изготвена от АФП.

Наблюденията показват, че броят на заразените и починалите продължава да намалява в повечето региони на света, с изключение на Азия, където Хонконг страда от най-тежката епидемия в историята, и Океания, където Нова Зеландия регистрира скок на случаите.

Средният дневен брой на смъртните случаи в световен мащаб през последните седем дни е спаднал до 7 170, което е с 18% по-малко за една седмица, като продължава тенденцията, наблюдавана от пика на вълната Омикрон в средата на февруари, въпреки че много държави облекчиха ограниченията.

Съединените щати са регистрирали 960 311 смъртни случая от коронавирус, следвани от Бразилия с 652 341 и Индия с 515 102.

Докато голяма част от света се учи да живее с болестта, Китай продължава да се стреми да я унищожи и инструктира Хонконг също да прилага подход на нулева толерантност.

Хонконг стартира противоречиви планове за тестване на всички 7,4 милиона жители и изграждане на мрежа от изолационни лагери. Броят на инфекции в града се е удвоил за една седмица до 290 987, а на смъртните случаи се е увеличил повече от три пъти до 1 543.

Данните на АФП се основават на съобщените от националните здравни власти данни за смъртните случаи при Covid-19.

Световната здравна организация смята, че реалният брой може да е два до три пъти по-висок. /БГНЕС