Афганистанци поискаха мир и солидарност за жените в Афганистан

Солидарност за афганистанските жени поискаха днес в София приятели на държавата и неправителствени организации. Те се обявиха за мир в Афганистан и срещу режима на талибаните. Събралото се множество призова действията на талибаните да не се приемат за официална позиция на държавата. Това потвърди пред БГНЕС и организаторът на протеста Салсила Махбуб.

„Търсим помощ от останалите държави. В същия час днес такова събитие се случва и в останалите европейски държави, като Германия, Норвегия и други“, обясни тя.

Махбуб е от Кабул, но преди 7 години идва да живее в България, защото иска да бъде свободна и да се развива така, както пожелае. Тя е инженер по образование. Организаторът на протеста разказа, че коренното население на Афганистан е 39 млн. жители и коментира, че се надява да не се стигне дотам държавата да бъде обезлюдена в един момент и всички да се пръснат по света. Според нея изразената готовност на България да приеме 70 афганистанци е крайно недостатъчно като брой, но знак за добра воля и подкрепа.

„Не може да приеме толкова много хора наведнъж. 70 е добро начало“, коментира Махбуб.

Тя разказа, че в момента нищо не е наред в Кабул, всичко е затворено, местата, където жените работят, са затворени и всички си стоят вкъщи.

Абдул Рахман е от Афганистан. Завършва спортната и военната академия, след което се завръща в родината си, но заради нестихващата десетилетия война там, през 1996 г. когато държавата пада в ръцете на радикалните талибани, решава да се установи в България. Тук той създава семейство и днес е щастливо женен и има деца.

„Ние искаме мир в Афганистан, ние не искаме война. Искаме жените да имат права, децата да имат права, да ходят на училище. Жените да могат да излизат спокойно, да ходят на работа както във всички цивилизовани държави“, каза той.

Протестът продължи с мирно шествие до Министерския съвет, където и завърши. /БГНЕС