Адв. Хаджигенов: Кабинетът спокойно може да си ходи, ощети данъкоплатците с 1 млрд. лв.

„Кабинетът на Бойко Борисов вече спокойно може да подаде оставка. Може да направим обосновано предположение, че са готови, защото успяха да осъществят, вероятно, последната кражба в управлението си. Става въпрос за сделката с „Виваком“, която е реализирана със съучастието на „цацатурата“ или КПКОНПИ“.

Това обяви адвокат Николай Хаджигенов в присъствието на проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, с които за 23-ти ден организират антиправителствения протест в София и страната, предаде репортер на БГНЕС.

Информацията е достъпна и налична навсякъде, заяви Хаджигенов, след като по-рано днес стана ясно, че медийната група United Group е новият собственик на БТК, позната с търговската си марка "Виваком". В Търговския регистър е видна промяната на собствеността, но не и стойността на продажбата. Сделката е възможна, тъй като са премахнати запорите от синдиците от КТБ.

„КПКОНПИ са вдигнали запора на акциите на „Виваком“ по аферата КТБ. Според нас става въпрос за лишаване на данъкоплатците от 1 млрд. лева“, обясни адвокатът и уточни, че тази продажба е нямало как да стане без вдигането на запора и съгласието на КПКОНПИ и синдиците на КТБ. Хаджигенов попита кога е настъпило това съгласие и какви са условията.

„Тази сделка се извършва под условие и българската държава в лицето на КПКОНПИ оттегля претенциите си. Тези претенции и запори не защитават правата на Цветан Василев, а на нас - данъкоплатците. Запорът на КПКОНПИ обезпечаваше интересът на всеки един български гражданин. Преди час излезе информацията, че „Виваком“ е с нов собственик“, обяви той и попита в чии интерес КПКОНПИ е сметнало, че може да ощети всички данъкоплатци.

Проф. Минеков съобщи, че скоро се очаква от ГЕРБ да излязат с декларация по случая. „Допускам, че сме били подслушвани и проследявани. Получихме предупреждение от едни „гълъбчета“. А може би и точно това е поводът тази продажба да се извърши тази сутрин. Имаме и информация и за започнало унижожаване на голямо количество документи. От три места разбирам, че това се случва в Комисията по хазарта“, заяви той.

„При какви условия българската държава е вдигнала запорите и се е отказала от претенциите си? Какво е споразумението, сключено ли е и какви клаузи съдържа? Да не се окаже, че държавата е вдигнала собствените си запори не срещу, а над 500 млн. евро, а напрмиер срещу 50 млн. или дори 5 млн. евро“, загатна съорганизаторът на протестите.

Арман Бабикян уточни, че по правилник е достатъчно 48 депутати да заявят, че искат свикване на извънредно заседание, на което да установят дали България е ощетена с около 1 млрд.. Председателят на НС Цвета Караянчева е длъжна да свика извънредно заседание в рамките на 7 дни след внасянето на подписите, независимо от лятната ваканцията, в която излезе парламентът днес.

„Групите на БСП и ДПС, които твърдят, че са опозиция имат прекрасната възможност да направят това. Очевидно е кой направи поредната кражба и финализира сделката. Хубаво е всички да знаят истинската причина за упорството на Борисов да не подава оставка, да знаят причината за разходките му в провинцията и нежеланието му да чуе гласа на протеста“, коментира Бабикян.

Той съобщи още, че в момента администрацията трескаво подписва договори, осъществява сделки и всеки може сам да си даде сметка, защо се бърза толкова много.

Организаторите казаха още, че са получили и предложение срещу заплащане да спре протестът и блокадите, както и че от Столичната община и СДВР са се опитали да преговарят с тях, но от „Отровното трио“ не са приели. Те отказаха да посочат от кого идва предложението, както и за каква сума става въпрос.

Попитани откъде идват средствата за тентите и озвучаването, те обясниха, че всичко това получават като дарение, както и от бащата на пострадалия студент от Хага Евгени Марчев, които храни протестиращите. „По същия начин стана с химическите тоалетни. Обадих се на мой клиент и той даде“, обясни Хаджигенов.

На въпрос на БГНЕС къде са блокадите, организаторите посочиха, че такива, че има в "триъгълника на властта" и на Орлов мост, а и на АМ "Тракия" до Стара Загора. Те обявиха още, че предстоят блокади и на трактористи, които възнамеряват да блокират пътища в Северна България заради изказването на екоминистъра Емил Димитров. /БГНЕС