Адв. Хаджигенов: Палатковият лагер е законна форма на протест

Не подавайте уведомления за протести, призова адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“, предаде репортер на БГНЕС.

Повод за този му апел стана случилото се вчера в Пловдив и отказът на кмета Здравко Димитров да разреши преминаването на протеста през пловдивските булеварди, след като бе заявен по надлежния ред. Тази нощ беше премахнат и палатковият лагер в града под тепетата.

Според юриста уведомленията не са с цел осигуряване на реда при провеждането на протестите, а тяхното възпрепятстване.

"Вчера в Пловдив, 24 часа по-рано, са подали уведомление за протест и кметът е отказал, въпреки, че режимът е уведомителен. Той не може да забрани, въпреки, че се е случвало и в София", коментира Хаджигенов и уточни, че няма санкция за неподаване на уведомление, макар протестът да се смята за нерегламентиран.

"Самият пръв партиен държавен ръководител, другарят Бойко Борисов, каза, че барикадите не се пипат. Същевременно така ги пипнаха, че ги изринаха насила. В същото време тук барикадите стоят повече от 30 дни. В Стара Загора седяха много време и продължават да стоят. Във Варна стоят барикадите. В Русе и Видин също стоят", описа Хаджигенов ситуацията в страната и попита какъв е проблемът с лагерите, които според него са законна форма на протест.

Хаджигенов недоумя и защо 6 души, които не управляват автомобили са били тествани за алкохол в Пловдив и попита от кога има такова изискване, за да си на протест и заяви, че това е незаконно действие.

Адвокатът попита и защо не е била направена проба за наличие на алкохол на зъболекарката, която преди дни опита да премине с автомобила си блокадата пред Румънското посолство в София.

"Това не е двоен стандарт. Тук имаме грубо нарушаване на закона, което може да бъде престъпление и то по служба от униформени по нечия заповед, най-вероятно по заповед на другаря Бойко Борисов", коментира той и добави, че по този начин се толерира насилие, а в същото време протестиращите и триото биват обявявани за терористи и джихадисти.

Арман Бабикян коментира думите на областния управител на София Илиян Тодоров, който е нарекъл протестиращите "изроди" и "алкохолизирана тълпа".

"Няма да обяснявам, че не сме изроди и алкохолизирана тълпа. На мен по медицински причини ми е забранено да пия от 15 години", подчерта той. /БГНЕС