95% от украинците са уверени в победата

Около 95 % от украинците са уверени в победата на страната си срещу руските войски, сочи проучване, проведено в началото на февруари от украинския институт "Rating Group", предаде АФП.

Проучването, публикувано само няколко дни преди първата годишнина от руското нахлуване, показва и повишаване на доверието към украинския лидер Володимир Зеленски.

Според проучването доверието в президента Зеленски е нараснало до 90 % в сравнение с 36 % през януари 2022 г., месец преди инвазията.

В същото време доверието в армията се е повишило до 97 процента спрямо 65 процента през 2019 г.

70 % от анкетираните са заявили, че са загубили близък човек във войната, което е почти двойно повече в сравнение с 9 % преди шест месеца.

Но броят на украинците, разделени от семейството си по време на войната, е спаднал до 21 % в сравнение с 44 % през март миналата година.

Според проучването най-малко една трета от работещите са загубили работата си.

Проучването показва и нарастващите прозападни настроения сред украинците, като 87% от анкетираните подкрепят присъединяването на страната към ЕС, а 86% - към НАТО.

През февруари 2022 г., непосредствено преди началото на войната, 62% от украинците са искали да се присъединят към водения от САЩ военен алианс, а 30% са били против тази стъпка.

През март 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров, повече респонденти (43%) бяха против присъединяването към НАТО, отколкото за (34%).

Повече от половината (58%) от анкетираните смятат, че е "невъзможно" да се възстановят приятелските връзки с Русия, като 11% казват, че това би било възможно след 10-15 години, а 22% - в рамките на 20-30 години.

Проучването е проведено през февруари сред "случайна извадка" от над 1600 украинци, живеещи в различни региони на страната, с изключение на териториите, окупирани от Русия, и анексирания полуостров Крим. /БГНЕС