900 луксозни часовника "изчезнаха" в Япония

Около 900 луксозни часовника на стойност почти 13 млн. долара са изчезнали в Япония, след като сайтът, който ги отдава под наем, е фалирал, а собственикът му е избягал в Дубай, съобщават местни медии.

Собствениците на ролексите и други скъпи часовници печелели месечни депозитни такси, като ги давали на заем на базираната в Осака компания Toke Match, която след това ги давала под наем на клиенти.

Neo Reverse, компанията, която управлява Toke Match, обявява на 31 януари прекратяването на услугата си и обещава, че ще върне всички часовници.

Но собствениците на около 900 часовника на стойност 1,9 млрд. йени (12,6 млн. долара) всъщност са се сбогували със собствеността си, съобщиха вестник "Асахи Шимбун" и други медии, като се позоваха на група от около 190 собственици.

Някои от часовниците дори са били забелязани в сайт за онлайн търгове, което е накарало собствениците да подадат десетки жалби в полицията в цяла Япония.

Операторът на сайта за търгове Valuence Japan заяви пред АФП, че поне 20 часовника, с които е работил, са имали серийни номера, съвпадащи с тези, дадени назаем на Toke Match.

"Незабавно спряхме разпространението им, за да предотвратим по-нататъшни щети чрез препродажба", заяви говорителка миналата седмица.

"Половината от часовниците вече са били в сайта за търгове, преди услугата на Toke Match да бъде прекратена", каза още тя.

Японската асоциация за споделена икономика обяви, че е получила съобщения, че някои от часовниците се разпространяват и в магазини за втора употреба.

Според асоциацията размерът на японския пазар на "споделената икономика" бързо нараства и през последната финансова година е достигнал 2,6 трилиона йени (17 млрд. долара).

Neo Reverse беше един от около 400-те членове на организацията, но беше изключен от списъка на 1 февруари след оплаквания от собствениците, че часовниците им не са били върнати.

Токийската полиция е получила заповед за арест на 42-годишния собственик на Toke Match Таказуми Коминато по подозрение в присвояване на часовник Rolex, съобщиха източници от разследването.

Той е заподозрян, че през януари е продал Rolex, който е взел назаем от собственика, на търговец на стоки втора употреба за 650 000 йени, се казва в доклада.

В края на февруари обаче Коминато е отлетял от Япония за Дубай и полицията планира да го обяви за международно издирване. /БГНЕС