80-ият рожден на Байдън пак фокусира вниманието върху възрастта му

Никога досега действащ президент на САЩ не е имал 80 свещички на тортата за рожден ден - и важният юбилей, който Джо Байдън навършва в неделя, има неоспорими последици, тъй като той обмисля да се кандидатира отново през 2024 г.

Засега Белият дом не разкрива никакви планове за празнуване, като вместо това се фокусира върху подготовката за сватбата на внучката на Байдън днес.

Самият Байдън се шегува с юбилея си. "Дори не мога да кажа на каква възраст ще бъда", каза той по MSNBC. "Дори не мога да го произнеса".

Преди година, след обстоен медицински преглед, лекарите заявиха, че Байдън има само няколко незначителни заболявания и заключиха, че е "годен за служба".

Настоящият президент нито пуши, нито пие, остава физически активен и не е имал сериозни здравословни проблеми, откакто през 1988 г. е опериран от две животозастрашаващи мозъчни аневризми.

Проучване, публикувано през 2020 г. от Университета на Илинойс, дори го причислява към "суперстарите" - хора, които поради социално-икономически причини, начин на живот и генетични особености живеят по-дълго от средното.

Изследователите му дават теоретична продължителност на живота от почти 97 години.

Почти всеки уикенд той се оттегля в семейната си къща в Делауеър, а на някои групови снимки с колеги световни лидери, като френския президент Еманюел Макрон или канадския премиер Джъстин Трюдо, застаряващият президент на САЩ изглежда като патриарх.

Медицинската реалност не е в полза на Байдън - с напредването на годините се увеличава рискът от влошаване на когнитивните способности, заболявания или последици дори от леки инциденти.

Моментите на объркване на Байдън са по-чести, както и словесните му спънки. Републиканците се възползват от това с подигравателни туитове.

Когато президентът се стреми към преизбиране, "това спестява на партията скъпи и разединяващи първични избори", което ѝ позволява да съсредоточи ресурсите си върху общите избори, казва Рейчъл Битекофър, стратег на Демократическата партия.

И все пак в социологическите проучвания ясното мнозинство от американците отхвърля идеята за втори мандат на Байдън.

Групата на редовите демократи - RootsAction, започна кампания "Не кандидатирайте Джо", в която се твърди, че "той няма автоматично право на реноминация".

Сред отворените въпроси са дали президент, роден по време на Втората световна война, може да мобилизира младите избиратели през 2024 г., дори ако политиката му е била благоприятна за тях по въпроси като декриминализирането на марихуаната и опрощаването на студентските заеми./БГНЕС, АФП