75 са вече жертвите на тайфуна във Филипините

Най-малко 75 души са загинали при най-силния тайфун, ударил Филипините тази година, сочат официални данни на властите в страната. Продължават усилията на спасителните екипи да доставят вода и храна на опустошените филипински острови.

Губернаторът на популярната туристическа дестинация Бохол каза, че кметовете на острова са докладвали за 49 смъртни случая в своите градове, каза Артър Яп във видео съобщение на официалната си страница във Facebook. Така общият брой на загиналите нарасна до 75.

Преди дни хиляди хора във Филипините напуснаха домовете си и крайбрежните курорти, след като супертайфунът Рай връхлетя страната. Властите още тогава предупредиха, че бурята може да удари крайбрежните райони "като товарен влак".

Рай пристигна с ветрове със скорост 195 км./ч., съобщиха от синоптичната служба на страната.

Това е най-силната буря, която връхлетя страната тази година.

Рай, наречен на Филипините Одет, връхлита в края на сезона на тайфуните, като повечето циклони се развиват между юли и октомври.

Това е вторият супертайфун в страната от септември насам, когато Чанту връхлетя североизточния край на главния остров Лусон.

Учените отдавна предупреждават, че тайфуните стават все по-мощни и се усилват по-бързо, тъй като светът се затопля заради предизвиканите от човека климатични промени./БГНЕС

Тагове: