70 българи - сезонни работници, са блокирани на летището в Париж

Група от около 70 български граждани, сезонни работници в земеделието, не се допускат да влязат на територията на Франция, съобщиха от външно министерство, откъдето казват, че посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт със съгражданите ни.

Групата е пристигнала на летище „Шарл де Гол“ в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати. Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници.

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години.

Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирмата-работодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти, заявяват от МВнР.

Посолството ни в Париж прави всичко възможно, за да разреши и двата казуса. Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е утре - 7 май, информират от външно министерство.

Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят българските граждани. При необходимост ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали.

МВнР припомня, че считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.

МВнР се свърза с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, за да извършат проверка. /БГНЕС