65 производства за незаконен добив и извозване на подземни богатства в последните 3 г.

От 1 януари 2020 г. до настоящия момент в компетентните структури на Министерството на вътрешните работи са образувани 51 преписки и водени 65 досъдебни производства, касаещи незаконен добив и извозване на подземни богатства.

Това заявява служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

Демерджиев уточнява, че във връзка с водените разследвания са иззети общо 85 броя тежка строителна техника, в това число 29 товарни автомобила, 24 багера, 12 товарни автомобила, преправени на мобилни пресевни и промивни инсталации, 5 булдозера, 3 верижни машини с двойно гребло, 2 челни товарача, 2 шнаперни инсталации с поточна линия и транспортни ленти, 2 ремаркета за товарни автомобили, 2 МПС, едно самоходно шаси, дъмпер, трактор и фадрома. По думите му голяма част от иззетата техника е върната на собствениците след разпореждане от органите на съдебната власт.

Служебният силов министър посочва, че с оглед превенция и противодействие на престъпленията и нарушенията, свързани с незаконен добив на подземни богатства, се организират и провеждат съвместни срещи с представители на Министерството на енергетиката, кметове на общини и концесионери, с цел своевременно получаване на изпреварваща информация. На срещите се обсъждат установени проблеми и се предприемат мерки за ограничаване на незаконния добив на подземни богатства. Той допълва, че периодично се провеждат работни срещи с представители на прокуратурата, с оглед обсъждане на възникнали въпроси в процеса на работата и получаване на допълнителни указания за обективно и точно изпълнение на възложените проверки по преписки и сигнали. /БГНЕС