508 клуба избират новия президент на БФС на 12 октомври

508 клуба ще гласуват за нов президент и ръководство на Българския футболен съюз на извънредния конгрес на централата на 12 октомври. Това обявиха днес от БФС след заседанието на Изпълнителния комитет. От Изпълкома са констатирали отпадането на 5 футболни клуба от системата на БФС, с което общият брой на редовните членове става 526, а от тях свой представител-делегат са излъчили 508. Именно тези 508 делегати ще определят кой ще е президент на БФС през следващите четири години. От БФС потвърждават и че гласуването на 12 октомври ще се проведе с интегрална бюлетина.

Димитър Бербатов и Борислав Михайлов са основните претенденти за президентския пост в БФС

Извънредният конгрес на БФС, свикан от Софийски градски съд, ще се проведе на 12 октомври в НДК от 10:00 часа. Кандидатите за президентския пост в централата са шестима: Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Всички решения от днешното заседание на Изпълкома на БФС:

"На днешната си организационна среща с цел уточняване на технически въпроси, касаещи предстоящия извънреден конгрес на БФС на 12.10.2021 г., Изпълнителният комитет на централата утвърди решенията на Бюрото на ИК относно съставите на комисиите за подготовка на конгреса, за подготовка на документите за конгреса и за промени в Устава на БФС.

Гласувано бе видът бюлетина, с която делегатите ще упражнят правото си на глас, да бъде интегрална.

Разгледан бе и докладът за футболните клубове - редовни членове на БФС, които следва да отпаднат като членове на централата съгласно чл. 29 от Устава на БФС. Членовете на Изпълкома констатираха отпадането на общо 5 ФК, като съгласно чл. 51, ал. 3 от Устава, решението влиза в сила незабавно. Вследствие на решението редовните членове на БФС, които ще имат право на глас на извънредния конгрес на 12.10.2021 г. са общо 526.

Според доклада на комисията за подготовка на документите на конгреса, клубовете, излъчилите свой представител-делегат, са 508.

Членовете на Изпълнителния комитет също така приеха бюджета, с който БФС ще обезпечи провеждането на мероприятието, като значителният размер на сумата в сравнение с предишни конгреси е резултат от организирането на общо събрание в условия на пандемия и необходимостта от допълнителни мерки за осигуряване на безопасна среда за участниците и гостите". /БГНЕС