5 неща, които трябва да знаете за компанията-майка на TikTok

Китайският лидер Си Дзинпин неотдавна заяви: "Който контролира технологиите за обработка на големи масиви от данни, ще контролира ресурсите за развитие и ще има предимство". ByteDance - китайският конгломерат, който стои зад феномена в социалните медии TikTok, заема централно място в плановете на Пекин за надмощие в областта на изкуствения интелект (ИИ). Връзките на ByteDance с Китайската комунистическа партия (ККП) обаче хвърлят сериозна сянка върху глобалните ѝ операции. В отговор на това набират сила законодателни мерки като Закона за защита на американците от контролирани от чуждестранни неприятели приложения, чиято цел е да се гарантира, че TikTok може да работи в Съединените щати само ако се разграничи от ByteDance.


1. ByteDance е тясно свързан с военно-промишления комплекс на Китай

ByteDance не е просто технологична компания; тя е част от огромната военна машина на Китай. През 2018 г., подкрепена от Министерството на науката и технологиите на Китай, ByteDance създаде Пекинската академия за изкуствен интелект. Тази институция стои на кръстопътя на гражданския ИИ и военните приложения, като си сътрудничи с китайски университети за провеждане на авангардни изследвания за Народноосвободителната армия на Китай. Освен с академичните среди ByteDance е свързана с китайски структури като iFLYTEK и SenseTime, които са съучастници в наблюдението и репресиите на Пекин срещу етническите малцинства - действия, заради които и двете фирми попаднаха в черните списъци на САЩ. Тясното сътрудничество на ByteDance със Sugon, компания, която допринася за китайската програма за ядрени оръжия, подчертава тревожната симбиоза между ByteDance и секторите на отбраната и наблюдението на държавата.

2.ByteDance е обвързана с китайските закони за държавно наблюдение

Китайските закони изискват ByteDance да се придържа към идеологията на ККП. Китайският Закон за националното разузнаване от 2017 г. задължава "всички китайски организации и граждани да сътрудничат на държавните разузнавателни операции", като на практика кооптира частните субекти в продължение на държавния апарат за наблюдение. Неотдавна преработеният китайски Закон за борба с шпионажа засилва тези правомощия, като постановява, че целият технологичен напредък, независимо от предназначението му за граждански или военни цели, трябва да бъде достъпен и да служи на интересите на държавната сигурност и разузнавателните усилия. На практика тези закони поставят фирми като ByteDance начело на стратегия, при която търговията служи на държавата, а нормите за защита на личните данни, спазвани на международно ниво, нямат голяма тежест в границите на Китай.

3. Управителният съвет на ByteDance е под контрола на Пекин

ККП не просто оказва влияние върху ByteDance в сянка; тя има буквално място в борда. В края на 2010 г. консорциум, включващ Администрацията за киберпространство на Китай - фактически интернет цензор на страната - придобива 1% дял в основното китайско дъщерно дружество на ByteDance.Този дял, известен като "златна акция", е малък, но силен и дава на държавата правото да назначи един от тримата директори на борда на дъщерното дружество.В резултат на това ККП има значително влияние върху дейността на ByteDance.Както в повечето китайски компании, ККП също така разполага с партийни клетки в цялата йерархия на ByteDance, което ѝ осигурява пряк достъп до технологиите и стратегическите прозрения на ByteDance. Тази утвърдена система рискува да прехвърли конкурентни предимства и чувствителни лични данни на САЩ на други китайски структури, да промени динамиката на световния пазар и да застраши международната конкурентоспособност на американските фирми.

4. ByteDance шпионира американците и лъже за това

ByteDance преосмисля съвременния шпионаж чрез цифрово наблюдение. В няколко известни случая базираните в Китай служители на ByteDance са получили неправомерен достъп до чувствителни потребителски данни от САЩ, включително информация за американски журналисти, за да идентифицират свои източници в компанията. Първоначално ByteDance отхвърли тези твърдения, заявявайки, че системите на TikTok са неподатливи на подобни злоупотреби. По-късно обаче вътрешните разкрития потвърдиха обратното, разкривайки, че наблюдението е било осъществено точно в момента, в който ByteDance се е опитвала да успокои опасенията на САЩ относно своите практики за обработка на данни. Този и други примери рисуват тревожен портрет на компания, готова да използва технологичните си умения за цели, които потенциално биха могли да обслужват интересите на ККП в ущърб на националната сигурност на САЩ и демократичните сили по света.

5.ByteDance щедро финансира политическа сила във Вашингтон

ByteDance разполага с лобистки контингент, несравним с никоя друга китайска фирма. Лобистките сили на компанията включват над 45 лобисти от известни фирми от К Стрийт - като Crossroads Strategies, K&L Gates и Mehlman Consulting - както и множество други влиятелни вътрешни лица. Тези влиятелни играчи включват бивши съветници на бившите председатели на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти и Нанси Пелоси и бивши помощници на президента Джо Байдън. Списъкът се допълва от бивши членове на Конгреса, като сенатор Джон Бру и бившия лидер на мнозинството в Сената Трент Лот.

Този лобистки арсенал е демонстрирал умението си да се движи по коридорите на властта, за което свидетелстват усилията от миналата година за проваляне на законодателството, което застрашаваше оперативната свобода на ByteDance в САЩ./БГНЕС

Тагове: