41 ранени от газови бутилки приети в „Пирогов” за последните 20 дни

С настъпването на летния сезон се увеличиха драстично случаите на пострадали при инциденти с газови бутилки в домашни условия. За последните 20 дни са приети 41 пострадали при инциденти с газови бутилки, от които 17 са тежко пострадали, предимно хора над 60 годишна възраст.

За това алармира началникът на Клиниката по изгаряне в университетската спешна болница "Пирогов" доц. д-р Мая Аргирова, съобщиха от „Пирогов”. Най-младият пациент е на 35 години, а най-възрастният на 86. Те са с обширни и дълбочинни изгаряния, което налага многоетапно лечение със серия от операции. Пациентите са настанени в реанимационните звена на болница "Пирогов". Състоянието на повечето от тях изисква освен оперативните многоетапни хирургични намеси, активно наблюдение и реанимационно лечение, обяснява началникът на клиниката доц. Аргирова.

Тя и нейният екип от специалисти определят състоянието на пострадалите, които се лекуват в "Пирогов", като изключително тежко, животът на част от тях-пряко застрашен. Медиците са силно обезпокоени от интензитета на инциденти с подобна тежест и призовават хората да използват газовите бутилки изключително внимателно, отговорно и само при крайна необходимост. /БГНЕС