4 април е датата на парламентарните избори

Президентът Румен Радев обяви датата за парламентарните избори – 4 април. Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори. Това заяви президентът Румен Радев, който направи изявление към народа, предаде репортер на БГНЕС.

Във време, когато институциите се изпразват от доверие и се сриват като тротоарите, изборите придобиват съдбовно значение. Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условия на пандемия, нито една институция не предприе мерки. Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ми за консултации. Фокусирах общественото внимание върху необходимостта от адекватни мерки за преодоляването на проблемите при провеждането на изборите, каза още президентът. Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и като възможност, защото се взеха дълго отлагани решения. Бях уверен от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборния ден. Очаквам ЦИК да предприеме действия за актуализация на изборните списъци. Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна. Преодоляването на дълбоката криза, реформите и модернизацията изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и действащо правителство, отбеляза Радев.

Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност. Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока. Открои се важността от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпва само с осигуряване правото на глас на хората под карантина, каза Радев. Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предположения – като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени дори в невъзможност да гласуват, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините. Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене, машинен вот, подчерта Радев. /БГНЕС