28 състезатели се борят за титлата „Най-добър млад механик“

Започна националното състезание за най-добър млад механик и най-добър водач на МПС. В рамките на 3 дни 28 състезатели от 7 отбора ще се борят за победа и правото да представят България в международния финал „Young Car Mechanic“ в Полша през май, с награден фонд от 25 000 евро, предаде репортер на БГНЕС.

Националната надпревара се организира от Министерството на образованието и науката и „Интер Карс България“.

Състезанието започна на 11 април с теоретичен тест за автомонтьори, подготвен от екип на МОН и онлайн тест за водач на МПС, създаден от ИА „Автомобилна администрация“.

Надпреварата за най-добър автомонтьор стартира днес в Учебния център на „Интер Карс България“ в с. Лозен.

Отбори от Ботевград, Ловеч, Стара Загора, София, Пловдив и Силистра изпълниха по 4 практически задачи, а състезателят с най-голям брой точки от всеки отбор - по едно допълнително практическо задание. Уменията им оценяваше комисия от български и германски представители на най-големите компании за aвтомобилни компоненти/части и автосервизно оборудване Elring, Bosch, TechnoVectorGroup и Schaeffler.

Екипът на „Интер Карс“ покани участниците в състезанието в Централния склад на компанията в Гара Елин Пелин, където ги срещна с дългогодишния коментатор на състезанията от Формула 1 Момчил Манчев, видяха презентация на българското подразделение на световното бутиково студио за 3D визуализации Recom Blacksmith и проследиха създаването на рали автомобил от екипа на европейския дрифт шампион Тодор Дунев. След презентациите и многобройните въпроси, ги очакваше голямата изненада – рали автомобилът, за който слушаха в презентацията, бе „паркирал“ в халето – точна реплика на Toyota Corolla WRC от 1997-ма година, с каквато са печелили световноизвестните рали пилоти - Карлос Сайнц и Дидие Ориол.

На 13 април предстои заключителният старт в категорията „Най-добър водач на МПС“. Той ще се проведе в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в София. Тогава ще бъдат обявени и тримата млади автомонтьори, които ще участват във финалите на европейското първенство „Young Car Mechanic“ в Полша.

Интер Карс България е сред европейските лидери за внос и дистрибуция на части за леки и товарни автомобили, мотоциклети, тунинг части, гуми, аксесоари, професионални инструменти и сервизно оборудване. /БГНЕС