25 000 души бягат от неконтролируемите горски пожари в Канада

Около 25 000 канадци са били принудени да напуснат домовете си, тъй като в провинция Албърта са пламнали 103 горски пожара, които според високопоставен служител са "безпрецедентна ситуация", предаде АФП.


На хиляди други беше казано да бъдат готови да напуснат в един момент.

Канадската провинция - един от най-големите региони за добив на петрол в света - "преживява гореща, суха пролет и при толкова много запалени материали са нужни само няколко искри, за да се разгорят някои наистина плашещи пожари", заяви на пресконференция премиерът на Албърта Даниел Смит.

"Тези условия доведоха до безпрецедентната ситуация, пред която е изправена нашата провинция днес."

Смит заяви, че досега са изгорели около 122 000 хектара.

Според картата на федералното правителство за опасност от пожари почти цялата Алберта - която е в разгара на избори - и голяма част от съседната провинция Саскачеван, както и голяма част от Северозападните територии, са изправени пред екстремни рискове от пожари.

Федералният министър на извънредните ситуации Бил Блеър съобщи в Туитър, че Отава е готова да предостави федерална помощ, ако е необходимо.

Предприятията за добив на нефтени пясъци следяха отблизо опасностите, но нито едно от тях не съобщи за прекъсване на производството. /БГНЕС

Тагове: