217 задържани при протести в Париж срещу пенсионната реформа

Най-големите синдикати във Франция продължат протестите и стачките срещу пенсионната реформа след решението на френския премиер Елизабет Борн да приеме съответния закон, заобикаляйки гласуването в парламента.

Френската полиция се намеси, за да разчисти демонстранти от централен площад в Париж, където хиляди се бяха събрали пред парламента, за да протестират срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

Полицейските редици с извадени щитове и палки напреднаха към площада, докато други стреляха с водни оръдия, след като в средата на площада беше запален огън. Полицията използва сълзотворен газ.

Протестиращи срещу пенсионната реформа на площад Конкорд в Париж, издигнаха барикади от огради и дъски, а след това започнаха да ги подпалват.

Броят на задържаните за участие в протести в центъра на Париж срещу пенсионната реформа нарасна до 217 души, съобщава BFMTV, позовавайки се на данни от префектурата.

Предишният списък включваше 73 задържани. Те бяха обвинени в погроми и палежи след разпръскването на спонтанен митинг на площада Конкорд.

Пенсионната реформа, която френското правителство прие без гласуване в парламента, е преминала през всички необходими демократични процедури, каза френският премиер г-жа Елизабет Борн по телевизия TF1.

По-рано в четвъртък френските власти приеха закон за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години без гласуване в парламента, прибягвайки до член 49.3 от френската конституция, на фона на масови протести срещу реформата в страната. Много депутати казаха, че действията на премиера са "шамар на демокрацията".

"Много е важно да се разбере, че член 49.3 позволява на опозицията да внесе вот на недоверие, който ще бъде подложен на гласуване. Тази реформа е преминала през необходимата демократична процедура. Обсъждаше се с часове в Националното събрание, обсъждаше се с часове в Сената, имаше гласуване в Сената, в близките дни ще има гласуване и в Националното събрание", поясни премиерката. Тя отбеляза, че правителството до последния момент е възнамерявало да приеме реформата с гласуване, но не можело да "рискува бъдещето на цялата пенсионна система, разчитайки на промяна на мнението на някои депутати". Според Борн противниците на реформата смятат, че пенсиите могат да се финансират с публичен дълг, но това според нея е "несериозно".

Приетата реформа включва повишаване на възрастта за пенсиониране в страната и премахване на "специалните" режими за редица тежки професии. Властите ще започнат да повишават възрастта за пенсиониране с три месеца годишно от 1 септември 2023 г. Така до 2030 г. пенсионната възраст ще достигне 64 години вместо сегашните 62.

Френското правителство заяви, че липсата на бюджетни пари за финансиране на плащанията на пенсионерите е основна причина за реформата. По официални данни тази година липсват 13,5 млрд. евро. Реформата ще позволи до 2030 г. да се натрупат повече от 17 млрд. евро за тези нужди. Както каза Борн, реформата е принудително следствие от демографската ситуация в страна със значително ниво на застаряване на населението. Ако гражданите не искат да работят повече, властите ще трябва или да повишат данъците, или да намалят пенсионните плащания.

За два месеца във Франция вече се проведоха осем общонационални демонстрации. Повечето от тях събраха над един милион участници в цялата страна. /БГНЕС, АФП