21 години БГНЕС: Фактите са свещени, мненията са право на всеки

21-годишнина на Информационна агенция БГНЕС събра в София най-уважаваните журналисти от всички медии, политически анализатори и социолози, икономисти, учени и хора на изкуството, както и много дипломати и политически лидери.

Юбилеят бе уважен от представители на Европейския парламент и на западноевропейските посолства, както и на посолството на Украйна. На събитието, което се проведе в Event Space 2020 в центъра на София, присъстваха и представители на водещите партии.

На празника бе и Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.).

Поздравления за рождения ден на БГНЕС изпратиха от Президентството и други уважавани институции и организации.

Най-честата оценка за работата на БГНЕС, която звучеше, бе: ние ви вярваме, демонстрирате уважение към всички нас.

Празникът бе открит от Петър Колев, който предостави думата на журналиста Валери Запрянов – учител и приятел на създателя на Агенция БГНЕС Любчо Нешков.

„Който е беседвал с Любчо, знае, как той може хем разпалено, хем аргументирано да убеждава събеседника си за своята идея. В 1995 година беше решил да види истината за войната в Сараево със собствените си очи. От мен се искаше само да го командировам. Попитах го защо трябва да рискува, след като световните медии предават денонощно от там, и след като информацията е достъпна. Отговорът му се превърна в толкова интересен разговор, че накрая командированите се оказахме двама, въпреки, че ми беше много трудно да обясня и у дома, и в "Стандарт", кое налага главният редактор да тръгне към Босна“, сподели Валери Запрянов и добави, че това е първата война на Любчо Нешков, която му носи голямата журналистическа награда „Паница” на фондация „Свободна и демократична България”.

„След това стана известен на българските телевизионни зрители като военният кореспондент на БНТ, който предаваше от конфликтите в Косово и Македония. И логично беше номиниран за „Мъж на годината”, заяви Запрянов.

Той отбеляза, че в основата на Агенция БГНЕС генетично са заложени стремежът към истината, родовата чест и любовта към България. „За семейство Нешкови тази любов не е изтъркано от употреба клише, а съдба. За тази любов бащата, Темелко Нешков, плаща с мъченията в титовските затвори и най-зловещия концлагер в Югославия - Добой. Семейството е тормозено и сочено с пръст. Не случайно се казва, че трудностите каляват. Не съм срещал по-задружно семейство. За тях род и Родина са двете сили, които ги крепят. Тези две сили са закодирани в името на агенцията – БГНЕС: България и Нешкови“, подчерта Валери Запрянов.

Той припомни, че е бил свидетел на няколко неуспешни опита за създаване на частна информационна агенция през годините, но само БГНЕС е успяла да издържи проверката на времето.

„Заради хората, които 21 години здраво са работили и работят в нея. И заради онова, което ви разказах. За здравия темел, който Темелко Нешков положи“, каза Запрянов.

Бизнесменът Десислав Дионисиев се обърна с думите: „Уважаеми демократи и неолиберали, патриоти и социалисти, бъдещи и минали министри, управлявали и управляващи. Властта на никого не е константна величина, не забравяйте, че имате нужда от тази свободна агенция“.

Той отбеляза, че всички имаме нужда от независима гледна точка и Агенция БГНЕС дава своя съществен принос в подобряване на мястото, което България заема в класациите на свободата на медиите.

„Да пожелаем на екипа на агенцията успехи и здраве, в частност на семейство Нешкови, които се превръщат в продължители на благотворното влияние на югозападна България, днес Северна Македония, в процеса на изграждане на българската държавност“, заяви Дионисиев.

Поздрав до агенцията изпрати и най-старата организация на българите в чужбина – Македонската патриотична организация (МПО). В него се отбелязва приноса на БГНЕС за установяването на истината и разбиването на фалшивите новини, увреждащи хората в РС Македония.

„Поради всички тези причини оценяваме високо ролята, която БГНЕС играе като независима информационна агенция в насърчаването на взаимното разбирателство, историческата справедливост и пълната интеграция на Балканите в НАТО и Европейския съюз, което е единственият начин за постигане на дълготраен мир и просперитет за всички“, се казва в поздравлението на Любомир Тодоров, председател на МПО „Струмишка петорка“ и главен редактор на „Македонска трибуна“ (1998 – 2002) .

Специални гости бяха и представители на стари български възрожденски родове от Македония – Чалъкови, Шапкареви и др.

Собственикът на БГНЕС Любчо Нешков разкри тайната на успеха на агенцията, която се крие в приемствеността и последователността, в привличането на качествени журналисти още от самото ѝ създаване. „В основата на нейната работа е стриктното спазване на принципа: фактите са свещени, коментарите и анализите са право на всеки един“, добави той. /БГНЕС

Категории:

Тагове: