2021 през обектива на фоторепортерите на БГНЕС

В последния ден на 2021 година фоторепортерите на БГНЕС правят кратка ретроспекция на 12-те изминали месеца, преминали под знака на COVID-пандемията, ваксинация, дезинфекция, антиваксърство, преброяване, избори за парламент, предсрочни избори, избори за президент, балотаж, нова власт.

Годината започна с края на живота на 44-ото Народно събрание и приключва с началото на 47-ото. Една от най-често използваните думи в общественото и политическо пространство бе „промяна”, а темата „РС Македония” и отношенията със съседската ни страна продължиха да бъдат напрегнати. Въпреки взаимно декларираното желание за напредък, такъв на практика липсва. Продължиха публичните обвинения на Скопие, включително на най-високо държавно ниво.

През януари започнаха да пристигат ваксините на Pfizer/BioNTech – в началото доставките с по 25 хиляди ваксини бяха крайно недостатъчни, което наложи до края на първото тримесечие на година да се търсят „връзки” за ваксина. Дойде и първата пратка с Moderna.

В първите дни на отиващата си година започнаха и консултациите на Румен Радев за избори в условията на пандемия и насрочи избори за Народно събрание на 4 април.

Момчето си отиде – изгубихме актьора Филип Трифoнoв.

Собствениците на заведения и ресторанти започнаха да протестират заради ограниченията, налагани заради разпространението на вируса.

През февруари едно момче на 16 години беше убито от токов удар преди да пресече на пешеходна пътека в София. Стъпило върху шахта булевард „Иван Гешов”, на метри от няколко болници. Оказа се, че павилионите за банички, вафли, цигари и билетчета за градския транспорт, работили години наред на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски” са незаконни. След инцидента с поста си на главен архитект на район „Триадица” се раздели Иван Шишков, а месеци по-късно се завърна като заместник в министерството на регионалното развитие на Виолета Комитова.

Получихме първата пратка с ваксини на AstraZeneca.

Радев обяви, че ще се кандидатира за втори президентски мандат.

Алпинистът Атанас Скатов загина под връх К2 в Пакистан след неуспешна атака на втория най-висок връх в света.

Загубихме и харизматичната актриса Гергана Кофарджиева.

Навършиха се 148 години от деня, в който Васил Левски увисва на бесилото край София и се превръща в легенда.

През март цяла България плака за неповторимата Татяна Лолова. Царицата на комедията почина на 87-годишна възраст.

Удари и последният парламентарен звънец на 44-ото Народно събрание, а с него бяха затворени и вратите на сградата на партийния дом, чийто ремонт глътна десетки милиони.

С изборите през април започна промяна на парламентарния живот у нас. Депутатите се върнаха в историческата сграда срещу паметника на Цар Освободител и за първи път т.нар. националистически формации не влязоха вътре. Появиха се две нови формации – Има такъв народ на телевизионния шоумен Слави Трифонов и коалицията на „Отровното трио”, Манолова и Дончева, чийто парламентарен живот ще бъде кратък.

Краткият 45-ото Народно събрание приключи така, както и започна – със силни емоции, конфронтация между партиите и донякъде безсмислени спорове. Най-бурни страсти предизвика т.нар. комисия по ревизия, създадена да проверява управлението на страната 10 години назад. На нея едър земеделски производител направи смущаващи твърдения за рекет от властта и заплащана от него такса спокойствие, както и за източване на пенсионни фондове чрез „надуване” с фиктивен оборот на фирми, листвани на фондовата борса.

Правителство не се състави.

През месец май встъпи в длъжност първото служебно правителство, назначено от Румен Радев и започнаха смени в службите за сигурност и структурите на вътрешното министерство, обърнаха хастара и на ББР. Многократен шампион по културизъм оглави приходната агенция.

Подслушването отново излезе на преден план, а сред слушаните дори се оказа, че е бил тогавашния служебен премиер Стефан Янев.

България ще влезе в списъка с неприятелски страни на Русия.

Простихме се с певицата Ваня Костова.

В областта на родния спорт, Лудогорец спечели десета поредна титла на България.

През юни във водите на Черно море падна изтребилят МиГ-29 на майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, изпращайки черната кутия на 70-метрова дълбочина. В заключенията на доклада на Военна полиция за най-вероятната причина бе вписано "загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море".

Няколко дни след джулая почина бившият вокалист на групата Uriah Heep и голям приятел на България Джон Лоутън.

На 11 юли се проведоха предсрочни парламентарни избори. Резултат обаче и от тях нямаше, първо Слави Трифонов бързо оттегли първата номинация за министър-председател – тази на Николай Василев. После дойде и номинацията на Пламен Николов, тогава от ДБ отговориха, че той не отговаря на техните очаквания. В средата на месеца клетва положи 46-ото Народно събрание.

На 23 юли в Токио започнаха Летните олимпийски игри, а България финишира на 30-а позиция в класирането по медали. Златни медали в Токио спечелиха Ансамбълът ни по художествена гимнастика, каратистката Ивет Горанова и боксьорката Стойка Кръстева. Със сребро се окичи Антоанета Костадинова в спортната стрелба, с бронзови медали - състезателките ни в борбата Тайбе Юсеин и Евелина Николова. Победител в класирането по медали станаха САЩ (39, 41, 33), следвани от Китай (38, 32, 18) и домакините от Япония (27, 14, 17).

Месецът буквално се сля с август без депутатска ваканция. Най-отпускарският сезон дойде с гореща вълна, не само по отношение на климата. Пламнаха пожара и у нас, и на Балканите, и в Европа. Избухна скандалът с Петър Илиев от ИТН. И след ДБ, и БСП не подкрепи кабинет на формацията на Трифонов. Татяна Дончева от някогашната „Изправи се. Мутри вън” обвини формацията в диктатура, Тошко Йорданов им отвърна с „предатели”. Пламен Николов се оттегли като премиерска кандидатура, а ИТН премина в опозиция.

Заформи се и вихрушката с канадското гражданство на Кирил Петков.

Почина председателят на Българската стопанска камара и създател и изпълнителен директор на Дарик радио Радосвет Радев. Спортният свят се прости с баскетболния доайен Иван Савов. Почина актрисата Виолета Бахчеванова

В началото на септември БСП обявиха, че ще задържат проучвателния мандат, макар и с предизвестен неуспешен край, до приемането на актуализацията на бюджета. Върнаха го нереализиран на 7 септември.

Учениците тръгнаха на училище – пак в пандемия, без тържества, с маски и дезинфектнти и гледащи през оградите ги родители.

Парламентът прие президентските избори да са на 14 ноември, а самият президент насрочи за тогава и новия извънреден парламентарен вот.

На 16 септември Радев назначи второто служебно правителство без участието на Кирил Петков и Асен Василев в него, което официализира „слуховете” за участието им в политически проект. В същия ден Петков потвърди, че с Василев влизат в политиката, но „президентска партия” няма да има. Два дни по-късно стана ясно името на „Продължаваме промяната”.

НАП влезе в спортния тотализатор.

Край бреговете на Камен бряг заседна корабът „Вера Су”. Сагата продължи 36 дни до изтеглянето на плавателния съд в чисти води.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков стана кандидат за президент, ревностно разграничаващ се от подкрепата на ГЕРБ в месеца на предизборна кампания.

Октомври дойде с откриването на ловния сезон и по-голямата част от него изживяхме в предизборна кампания. Лозан Панов си взе отпуск от ВКС и се кандидатира за президент. ДПС издигнаха лидера си Мустафа Карадайъ за поста и стана единственият официален партиен кандидат в Топ 3.

Изплуваха документите „Pandora”, които разкриха офшорните тайни на държавници и бизнесмени от цял свят. Името на България също намери място в тях. Разследването посочи бившия външен министър и високопоставен дипломат от ООН Николай Младенов.

Българския футболен съюз проведе извънреден конгрес за избор на ново ръководство, на което Димитър Бербатов не успя да стане президент заради 11 глава в полза на Борислав Михайлов.

Училищата отново опустяха. Заради многото случаи на коронавирус учениците започнаха да преминават към онлайн обучение.

Почина икономистът Владимир Каролев след близо шест месечна кома след инцидент в планината докато карал сноуборд. На 80 години си отиде легендата на българския футбол Александър Шаламанов.

С Деня на народните будители влязохме в месец ноември, който донесе втори мандат на Румен Радев и Илияна Йотова в президентството, а съвсем младата формация „Продължаваме промяната” стана първа политическа сила след вота „2 в 1” от 14 ноември. Партията на Трифонов от водеща се срина в резултатите, а ДБ изпадна под ДПС, Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов не преминаха 4-процентната бариера, но за първи път в парламента влезе партия „Възраждане”, която активно подклажда антиваксърски настроения.

Регламентираха тестването в училище.

Апетитната сграда на някогашното кино „Възраждане” в центъра на столицата горя за пореден път.

На 22 ноември пожар в дом за възрастни хора във варненското село Рояк взе 9 жертви. На следващия ден 45 македонски граждани, сред които много деца, загинаха в горящ автобус на „Струма”, връщайки се към Скопие от организирана екскурзия в Турция. Спешно в София пристигнаха Зоран Заев и Буяр Османи. Стефан Янев и северномакедонският му колега се обявиха за подкрепа и в добро, и в зло. Трагедията бе определена като най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последното десетилетие.

На 49-годишна възраст почина бившият футболен национал Иво Георгиев.

Влязохме в декември с откриването на 47-ото Народно събрание. С двуседмични преговори по-късно дойде стъпването в длъжност на новото редовно правителство на България с министър-председател Кирил Петков и коалиция между Продължаваме промяната, Има такъв народ, БСП и Демократична България.

Новите властимащи прибягнаха до мораториум върху високите цени на ток, парно и вода, докато новият вариант на коронавирус „Омикрон” чука на вратата и води нов пик на заболеваемост още в първите дни и седмици на новата година. /БГНЕС