2,5 млн. японци се евакуират заради тайфун

Близо 2,5 милиона души в югозападна Япония получиха заповед за евакуация поради приближаването на изключително силния тайфун Нанмадол, който получи сериен номер 14, съобщи NHK.

Петото и най-високо ниво след него означава необходимостта от спасяване на живот поради непосредствена заплаха. Това ниво на опасност е обявено за близо 68 000 души, живеещи в градовете Изуми и Нишиноомоте в префектура Кагошима на остров Кюшу. Главната метеорологична агенция на Япония издаде в събота специално предупреждение за заплахата от бурни ветрове, високи вълни и бурни вълни за префектура Кагошима във връзка с преминаването на тайфуна Нанмадол.

В момента тайфунът е южно от Кюшу и се движи на северозапад. Налягането в центъра му е 925 хектопаскала, скоростта на вятъра на същото място е 50 метра в секунда, а при пориви - до 70 метра. Очаква се до обяд в неделя циклонът да се приближи до южния бряг на Кюшу, след което да промени посоката си на североизток към главния японски остров Хоншу.

Дори сега в префектура Кагошима има пориви на вятъра със скорост до 42 метра в секунда. Експертите предупреждават още, че височината на вълните в морето може да достигне 14 метра. С преминаването на тайфуна Кюшу се очаква да падне до 600 милиметра дъжд за 24 часа.

Метеоролозите предупреждават за сериозна заплаха от наводнения и свлачища. Във връзка с тайфуна бяха отменени 510 полета в районите на циклона, спряно е движението на фериботи между островите, както и движението на високоскоростни влакове в някои участъци. Освен това вече има прекъсвания на тока. По-специално, повече от 22 000 къщи в зоната на циклона останаха без електричество. /БГНЕС