133 години зоопарк в София

През май столичният зоопарк навършва 133 години от създаването си. Годишнината ще бъде отбелязана със специална изложба, предаде репортер на БГНЕС.

Зоологическа градина – София е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров. Основана през 1888 г. от Княз Фердинанд, тя бързо получава популярност и се превръща в място за отдих, развлечение и знание, с прочути в цял свят специалисти и с развъждане на ценни и редки животни. През 1984 г. Зоологическата градина е преместена от сравнително малката площ в центъра на столицата на територията на днешната община „Лозенец“, където е разположена върху площ от 235 декара. Софийският зоопарк е един от 100-те национални туристически обекта и е отворен 365 дни в годината.

В зоопарка има над 1200 животни от 180 различни вида. През май се очаква да приключи реконструкцията на заграждението на женската бърнеста мечка, която трябва да пристигне от Сингапур у нас през юни. Това се случва, след като през изминалата година зоопаркът ни се сдоби с бърнестото мече Лиъм, чието заграждение беше изрисувано от Nasimo.

В почивния понеделник зоологическата градина е предпочитано място от много от децата и техните родители. Те казаха пред камерата ни, че като цяло одобряват посоката, в която върви зоопаркът.

„Има много нови животни, част от зоопарка е ремонтиран, което ми допада и е доста зелено. Дано продължат в тази посока защото има още доста, което трябва да се реставрира и реновира. Има много бетонови основи и занемарени елементи, които трябва да се оправят и да стане по-красиво и наистина на европейско ниво“, заяви Мартин Парашкевов и подчерта, че от години следят случващото се там и според него нивото сега е добро.

„Аплодисменти за новите животни, например белият тигър и аплодисменти за графита на входа, който Nasimo направи на входа“, посочи още той.

Парашкевов коментира, че благодарение на зоопарка малките деца се запознават с животните и са близко до природата. Мъжът добави още, че към момента в зоопарка му липсват жираф и панда.

Според Светла Иванова, която води всяка седмица сина си в зоопарка, тук липсват много животни в сравнение със зоопаркове по света и като например в Азия.

„Тук няма жираф, тук няма много животни. Няма делфини, изобщо морски животни няма. Има един алигатор, който е затворен от много време“, каза тя и добави, че ще отидат в Лондон, за да видят животни, които тук ги няма.

Иванова обърна внимание и на представянето на животните.

„Те не са добре изложени. Трябва да вдигна сина си, за да види лъвовете, същото е и с тигрите. Просто не са добре представени животните“, заяви майката на почти 4- годишния Лъчко.

Въпреки това призна, че има подобрения в зоологическата градина, но все още е далече от тези в Европа като условия и разнообразие от животни.

Моника Илиева е довела двете си деца в зоопарка след двугодишна пауза. Сподели, че промяната, която вижда й харесва и подчерта, че според нея животните са по- добре гледани и по-щастливи отпреди.

„Харесва ни, определено. Най ни хареса как са направени клетките на маймуните, много са хубави и изглеждат по свободни, и щастливи, най-вече“, заяви тя.

По думите й обаче там има още работа и е необходимо да се реставрират клетките на птиците.

През май се очаква да приключи и реконструкцията на заграждението на женската бърнеста мечка, която трябва да пристигне от Сингапур у нас през юни. /БГНЕС