100 балона с детски послания полетяха над София

Сто балона с детски послания полетяха в небето над НДК в столицата по повод Международния ден на детето. Проявата е организирана от Държавна агенция за закрила на детето и е под надслов „Нека всеки ден да е ден н детето”, предаде репортер на БГНЕС.

Дефилето, поведено от мажоретен състав и духов оркестър, в което се включиха деца и родители, започна от „Ларгото” в 11 часа в днешния празничен ден. Към шествието се присъедини и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Дефилето, поведено от мажоретен състав и духов оркестър, в което се включиха деца и родители, започна от „Ларгото” в 11 часа в днешния празничен ден. Към шествието се присъедини и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

След пускането на балоните с детски послания, програмата продължи на сцената на кино „Кабана”, където председателят на ДАЗД Елеонора Лилова и социалният министър произнесоха своите поздравителни слова.

Днешното дефиле е по повод Международния ден на детето, който по традиция се празнува в нашата родина. Децата, които виждате, са мажоретки и духов оркестър от Първа английска, 140-то училище, 144-то. Днес ще се присъединят към празника Националният дворец на децата, Националното училище за танцови изкуства и още други изненади, включително и един интересен за децата влогър“, съобщи председателят на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) Елеонора Лилова пред БГНЕС.

„Шествието е подчинено на нашето мото – „Нека всеки ден да бъде ден на детето“, защото всеки ден, не само на 1 юни, трябва да показваме обичта към децата си, те да бъдат нашата специална част от ежедневието, да ги обгрижваме, да им помагаме да растат и заедно да правим света по-добър“, каза тя.

По думите ѝ участниците в творческата програма са 240. „А тези, които ще бъдат публика и ще участват в томболата и подготвените игри, са също толкова на брой, т.е. около 500 деца участват в събитието“, заяви Лилова.

Тя съобщи, че събитието ще бъде заснето и тези, които няма да могат да бъдат на място, ще могат да го видят след това в YouTube канала на ДАЗД. „Заедно с талантливите деца, празника сме го подчинили и на нашата отговорна задача да пазим детето в Интернет“, подчерта тя, като уточни, че това е една от основните задачи на ДАЗД. Лилова също така припомни, че ДАДЗ има подготвени правила за децата по темата, които са разпространени в образователните институции още от 2019 г.

„Днес с нас ще бъдат комисар Димитров и неговият екип от ГДБОП, както и представители от „Виваком“, които ни осигуриха специалните награди – два лаптопа и 8 мобилни телефона за тези, които наистина познават правилата за безопасен Интернет“, отбеляза тя.

„Гости ще ни бъдат както министърът на труда и социалната политика и заместник-министър Иван Кръстев, заместник-директорът на Агенция за социално подпомагане, заместник-представителят на УНИЦЕФ за България и, разбира се, представители на омбудсмана, на регионалното управление по образование, заместник-кметът г-жа Атанасова“, уточни Лилова.

„Бих искала да изразя специалната благодарност към Столична община. За поредна година те са заедно с нас на празника и ни осигуриха кино „Кабана“, и ни подкрепиха като цяло в събитието“, каза още председателят на ДАЗД.

БГНЕС припомня, че тази година Държавната агенция за закрила на детето поставя отново акцент на празника с темата за безопасността на децата в мрежата. Чрез игри с награди децата ще научат интересни факти и ще получат съвети за сърфирането в интернет от представители на отдел Киберпрестъпност при ГДБОП-МВР и от Комисията за защита на личните данни. /БГНЕС