10 партии са регистрирани за изборите за НС, 12 - и за президент. Отказана е регистрация на "Българско лято"

Общо 21 партии към момента са регистрираните в Централната избирателна комисия за изборите през месец ноември, предаде репортер на БГНЕС.

10 партии са регистрирани за изборите за народни представители на 14 ноември. Отказана е регистрация на "Българско лято". 12 партии са регистрирани и за изборите за парламент, и за президент и вицепрезидент.

7 коалиции са подали регистрации, но някои от тях са в неприключила проверка. ГРАО продължава проверка на проверените списъци.

Едва 2 инициативни комитета домомента са подадени документи в комисията. До 4 октомври се приемат документи за регистрация на инициативни комитети за изборите за президент и вицепрезидент.

Говорителят Росица Матева коментира, че комисията ЦИК обсъжда да обяви нова обществена поръчка за 1600 машини за гласуване или за повече.

В понеделник ЦИК прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на 1600 машини за електронно гласуване за изборите на 14 ноември, а причина стана надвишаване на максималната стойност на поръчката от участниците в нея - "Информационно обслужване" и "Сиела".

Обществената поръчка за закупуване на машини беше прекратена заради нахвърляне на максимално заложения бюджет от двете фирми, участвали в поръчката. Обсъждаме да се обяви нова обществена поръчка, обсъждаме дали да закупим повече устройства - възможно е да има по-висока избирателна активност. Ще преценим колко допълнителни трябват над тези 2200 секции да има по две. Поискахме с писмо от министъра на финансите, ако обявим обществена поръчка, ще ни осигурят ли средства - получихме отговор, че ще осигурят. Днес в 14:00 часа имаме среща със "Сиела Норма" за изясняване за прехвърляне на собствеността на софтуера, обясниха днес от ЦИК.