"Възраждане" поиска оставката на управителя на БНБ

БНБ работи по план за въвеждане на еврото. Това заяви Деян Николов от ПГ на "Възраждане", предаде репортер на БГНЕС.


Николов обвини управителя на БНБ Димитър Радев, че е излъгал по време на срещата си с "Възраждане" в сряда.

"Настояваме Димитър Радев да си подаде оставката като управител на БНБ. Той е лице, което работи срещу националните интереси на България, и то задкулисно", подчерта депутатът от "Възраждане".

„Вчера в съобщението на БНБ бяха казани три неща – че УС на БНБ е приел проект на нов закон за БНБ, който съгласуван с ЕЦБ. Ние разполагаме с този законопроект, като там се предвижда унищожаване на българския лев и валутния борд", съобщи Николов и отбеляза, че в него се казва, че протичат по план подготовката за тестово отсичане на български евромонети и промените в платежните системи. Депутатът обяви, че по време на срещата си с Димитър Радев, той е казал, че на практика БНБ не извършва съществена подготовка по отношение на влизането на България в еврозоната и нещата, по които работят, са част от ангажименти, поети заради членството на страната ни в Банковия съюз.

Николов е категоричен, че след направена от „Възраждане" проверка, са установили, че БНБ съпредседателства Координационния съвет за въвеждане на еврото. „Там ръководят работна група „Пари, платежна инфраструктура и кредитни институции". Работят и по изпълнението на т.нар. комуникационна стратегия, по която се раздават 10 млн. за пропагандиране колко е хубаво еврото да замени българския лев. Редовно участват в работни групи и комитети в ЕЦБ и ЕК, изпълняват проекти които целят информационните им системи да бъдат адаптирани и подготвени за еврозоната", съобщи още той.

Николов отбеляза, че БНБ се готви и да сече евромонети, в т.ч. решават какви знаци да има на тях. „Строят и две нови сгради – в Плевен и Варна, които са специално за процеса за замяна на левове с евро", подчерта той и добави, че БНБ работи и по проект за присъединяване на българската платежна система към европейската такава.

Депутатът от „Възраждане" обвини Димитър Радев и БНБ в „мащабна задкулисна акция, която цели унищожаване на българската фискална и национална независимост", като подчерта, че „60% от българите не желаят България да влиза в еврозоната".

Той настоя този закон да бъде публикуван, както и да се прекратят всички разговори за присъединяване на България към еврозоната./БГНЕС