Жирона обърна Барселона и направи Реал Мадрид шампион за рекорден 36-и път

Жирона срази Барселона с 4:2 в градско дерби от 34-ия кръг на испанската Ла Лига. С победата си над каталунците и успеха на водача в класирането Реал Мадрид над Кадис с 3:0 у дома преди това, Кралският клуб стана шампион на страната за рекорден 36-и път.

След класиката на "белия балет" над Кадис, сметките показваха, че Реал ще ликува с титлата при равенство или победа за Жирона над вече бившия шампион. Сблъсъкът започна с бързо разменени голове. Андреас Кристенсен откри за гостите в 3-та минута след асистенция на Ламин Ямал, но скоропостижно резултатът бе изравнен от Артьом Довбик. В края на първата част Роберт Левандовски от дузпа върна аванса на Барса. След почивката обаче Шави и компания инкасираха три попадения в рамките на девет минути. Два от тях бяха на Порту, а между неговите голове се разписа и Мигел Гутиерес.

Така Реал бе коронясан за шампион на Ла Лига за 36-и път, като е недостижим на върха с 13 точки аванс пред втория Жирона, четири кръга преди края. Отборът на Карло Анчелоти има вече девет трофея пред втория Барселона във вечната класация. Това е трета титла за Кралския клуб в последните пет сезона.

Барса бе изместен от Жирона от второто място в таблицата с една точка. Жирона за първи път в историята си ще играе в Шампионската лига от следващата кампания.

За Реал предстои полуфинален мач-реванш с Байерн Мюнхен в Шампионската лига в сряда, 8 май, от 22:00 часа българско време. Първият сблъсък между двата гранда на "Алианц Арена" завърши при равенство 2:2. /БГНЕС