Зеленски: Украйна свали руски Су-25

Войници от 110-а отделна механизирана бригада на Украйна свалиха руски изтребител Су-25 в Донецка област на 4 май, съобщи президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

Русия извършва интензивни атаки в множество участъци на източния фронт, който обхваща голяма част от Донецка област, след като през февруари превзе град Авдеевка. Москва премести фокуса си към Часив Яр, който потенциално отваря пътя за по-нататъшни настъпления в региона.

Су-25 се използва за осигуряване на непосредствена въздушна поддръжка на руските войски на земята.

"Добре свършена работа. Благодаря на всички наши войници на фронта, които изпълняват бойни задачи на бойните постове", заяви Зеленски.

Според Генералния щаб на Украйна общите загуби на Русия по време на тоталната война възлизат на около 348 самолета и 325 хеликоптера.

Данните на Генералния щаб не могат да бъдат проверени по независим път.

Зеленски посочи, че в рамките на едно денонощие Русия е използвала срещу Украйна осем ракети от различни типове и е хвърлила близо 70 управляеми авиационни бомби върху гранични селища и позиции на фронта.

Главнокомандващият Олександър Сирски и началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов са информирали Зеленски за "действията на конкретни части в конкретни райони" на фронта.

"В момента сме наясно с всички аспекти на ситуацията", каза президентът.

Руските сили се опитват да напреднат в секторите Лиман, Бахмут, Купянск, Новопавливка и Авдеевка в източната част на Украйна, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. /БГНЕС