Сърбия отбеляза една година от трагедията във „Владислав Рибникар“

Сърбите отбелязаха с минута мълчание годишнината от смъртоносната стрелба в училище "Владислав Рибникар".

При нападението през май м.г. загинаха 9 ученици и охранител в начално училище. Ден по-късно имаше втора масова стрелба.

Трагедията доведе до многохилядни протести срещу правителството и президента Александър Вучич.

Днес ученици, родители и жители на Белград излязоха под дъжда пред началното училище "Владислав Рибникар", за да изразят своята почит, като запалиха свещи и положиха цветя до входа му.

"Измина една година от безпрецедентната трагедия, която остави незаличим белег в душата на цялата страна, но болката, неверието и огромната тъга не са отминали", заяви Вучич в обръщение.

Родителите на тинейджъра стрелец в момента са подсъдими в Белград. Нападателят беше на 13 години по време на нападението, поради което не носи наказателна отговорност.

Прокурорите твърдят, че бащата е обучил момчето да стреля, не е обезопасил правилно оръжията и боеприпасите и е позволил на сина си да скрие в раницата си пистолет и 92 патрона.

Майката също е обвинена в незаконно притежание на боеприпаси.

След стрелбата Вучич обеща да "обезоръжи" нацията с план, който ще се справи както със законните, така и с незаконните огнестрелни оръжия.

Вучич отхвърли миналогодишните протести като "политическа" акция и разпространи конспиративни теории за чужди сили, които уж са ги организирали.

Последното проучване на изследователската група Small Arms Survey сочи, че Сърбия има най-високото ниво на притежание на оръжие от цивилни граждани в Европа, като приблизително 39 от 100 души притежават огнестрелно оръжие. /БГНЕС