Сръбско-македонистка провокация в Сандански

Забранената като антиконституционна партия ОМО „Илинден“ ще участва в антибългарска проява на 4 май в град Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

В кампанията, която носи гръмкото наименование „Демокрация за всички: истината за малцинствата в Европа“, ще се включат представители на така наречената партия Европейски свободен алианс (ЕСА). Това са председателят на ЕСА Лорена Лопес де Лакал и Майлис Росберг. Домакин на сборището ще бъде професор Стойко Стойков, съпредседател на сепаратистите от ОМО „Илинден“.

Не е случайна и датата, на която ще се проведе събитието – 4 май.

Кореспондентът на БГНЕС припомня, че още в началото на 90-те години на ХХ век българското контраразузнаване засича директни срещи и финансиране на тогавашното посолство на Югославия у нас със сепаратистите. Служител на посолството – етнически сърбин – директно предава не само финансова помощ, но и политически директиви как те да действат на територията на България.

Част от участниците в утрешния форум са известни с изключително близките си връзки с авторитарния режим на Александър Вучич в Белград.

През последните няколко месеца се активизира дейността на македонистките организации на Балканите в посока включването им в европейски политически партии. Това става в навечерието на ключовите европейски избори на 9 юни.

Така на 7 март македонската партия в Албания, „Македонски алианс за европейска интеграция“ е приета в ЕСА. Там членуват още сепаратистите от ОМО „Илинден“ и „Виножито“ от Гърция.

ЕСА е „рядка политическа партия, която признава и защитава уникалното етническо македонско малцинство в Албания, България и Гърция“, заявяват от ОМД.

На 14 март ОМД публикуваха снимка, в която Гордан Йорданов е с представители на македонската партия в Албания в Брюксел. Той се е срещнал и с посланика на РС Македония в Белгия Методия Белевски (потомствен дипломат, свързан със сръбските служби – бел. БГНЕС). Провел е среща с Мрежата за насърчаване на езиковото многообразие, за да обсъдят усилията за популяризиране на „македонския език“ в ЕС.

Провокацията в Сандански става и в условията на откритото и брутално пропагандиране на „Сръбски свят“, който има за цел пълна дестабилизация на Западните Балкани и най-вече на РС Македония, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина. Най-ярко доказателство за това е назначаването за вицепремиер на Александър Вулин в новото сръбско правителство, който поддържа тесни връзки с Русия и руските силови структури. /БГНЕС